Direct naar inhoud

iPhone steeds vaker gemaakt door kinderen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Apple ontdekte het afgelopen jaar 91 kinderen in zijn tien fabrieken, negen keer zo veel als in het jaar ervoor. De toeleveranciers moesten volgens het rapport voor straf het onderwijs van deze kinderen betalen. Een contract met een bedrijf werd opgezegd omdat er 42 kinderen werkten.

Nepstudenten
Volgens Apple worden de kinderen vaak voorzien van gefingeerde studentenpassen. De school die de neppassen verstrekte, dreigde met vervelende consequenties als de kinderen hun echte leeftijd bekend zouden maken. Apple heeft naar eigen zeggen een klacht ingediend tegen de school.

Minder dan een derde van de gecontroleerde bedrijven hield zich aan de arbeidstijdenwetgeving. Die bepaalt dat werknemers maximaal 60 uur per week mogen werken en recht hebben op ten minste één vrije dag per week. In 2009 hield nog de helft van de bedrijven zich aan de arbeidstijden.

Vergiftigd
Apple schrijft dat 137 werknemers in een fabriek in Suzhou tijdens het werk zijn vergiftigd door N-Hexane, een schoonmaakproduct dat werd gebruikt in plaats van alcohol. Tot nu toe was het idee dat er 62 slachtoffers waren. Het is voor het eerst dat Apple toegeeft dat er werknemers zijn vergiftigd.

De werkomstandigheden van de makers van iPhones, iPods, iPads en Macbooks kwamen onder internationale aandacht na berichtgeving dat werknemers van toeleverancier Foxconn zelfmoord pleegden doordat zij onder grote druk stonden. Apple reageert nu op die berichten door meer inzicht te geven in de arbeidsomstandigheden.

Niet onafhankelijk
‘Dat is op zich mooi’, zegt coördinator Irene Schipper van de canpagne MakeITfair van onderzoeksorgansiatie SOMO. ‘Maar Apple weigert zijn toeleveranciers te noemen. Wij hebben dus geen zicht op wat Apple achterhoudt en kunnen geen onafhankelijk en terugkerend onderzoek doen. Bedrijven als Hewlett Packard doen dat beter.’

Bron: Volkskrant.nl

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.