Direct naar inhoud

iPad-arbeiders moeten beloven geen zelfmoord te plegen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Dat meldt de Engelse Daily Mail(opens in new window) op basis van gesprekken met ingewijden en onderzoekers die de werkomstandigheden in de fabrieken in Chengdu en Shenzen onderzoeken.

Slechte arbeidsomstandigheden
De afgelopen 16 maanden hebben zeker 14 arbeiders in de Foxconn-fabrieken zelfmoord gepleegd. Dat heeft alles te maken met de werkomstandigheden. De arbeiders hebben werkdagen van 12 uur die ze grotendeels staand doorbrengen; tijdens het werk mogen ze niet met elkaar praten. Overmatig overwerk is schering en inslag. Wettelijk mag in China per maand hooguit 36 uur overgewerkt worden; bij Foxconn is dat eerder 60 tot 80 uur. Er is zelfs een geval gedocumenteerd waarin iemand 98 uur had overgewerkt in één maand. Tijdens topdrukte mogen de arbeiders maar eens in de dertien dagen een vrijde dag nemen.

De arbeiders slapen met soms wel 24 man op een slaapzaal. En arbeiders die slecht presteren of de regels overtreden, worden voor het oog van hun collega’s vernederd. Van het salaris dat ze ontvangen kunnen ze nauwelijks rondkomen, al hebben ze nauwelijks tijd om het uit te geven.

Foxconn erkent misstanden
Foxconn erkent dat het de wet op overwerk overtreedt. Maar overwerk gebeurt op vrijwillige basis, stelt een woordvoerder van het bedrijf. De woordvoerder bevestigde ook dat medewerkers soms vernederd worden, al is dat geen bedrijfsbeleid, en erkende ook dat er van een spreekverbod sprake is. Medewerkers ‘worden aangespoord geen gesprekken aan te gaan die hen kunnen afleiden van de aandacht die nodig is om de accuratesse en hun eigen veiligheid te verzekeren’, heet het.

De woordvoerder ging niet in op het gewraakte document, waarin arbeiders moeten beloven geen zelfmoord te plegen. Maar mensen in leidinggevende posities hebben de zelfmoordenaars er wel van beschuldigd dat ze met hun daad hoge compensatiebetalingen voor hun familie af wilden dwingen, meldt de Daily Mail.

Eerder heeft Foxconn al vangnetten geïnstalleerd rond de gebouwen waarin de slaapzalen voor zijn arbeiders zijn gesitueerd.

Bron: Automatisering Gids

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.