Direct naar inhoud

Internationale gemeenschap moet optreden tegen Israël’s onderdrukking van Palestijnse mensenrechtenorganisaties

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Vorige week donderdag viel het Israëlische leger met geweld zeven prominente Palestijnse mensenrechtenorganisaties binnen en vergrendelden hun deuren.(opens in new window) Afgelopen weekend werd de directeur van Al Haq (Shawan Jabarin) telefonisch bedreigd en de directeur van Defense for Children International – Palestine (Khaled Quzmar) enige uren voor verhoor vastgehouden. Deze acties zijn onderdeel van een bewuste strategie om mensenrechtenorganisaties in Palestina het werk onmogelijk te maken.

Het is onverteerbaar dat dit gebeurt in een land dat claimt een democratische rechtsstaat te zijn. Een groep ngo’s, waaronder PAX, Amnesty International en SOMO roept daarom de internationale gemeenschap op om een grens te stellen: tot hier en niet verder. Zo zouden ze er op diplomatiek niveau op kunnen aandringen om de beschuldigingen tegen de de organisaties in te trekken en de onderliggende antiterreurwetgeving in overeenstemming te brengen met internationaal recht. Ook wordt gevraagd de medewerkers van de verschillende organisaties te beschermen.

Nederland, dat een speciale rol heeft als gastland van het Internationaal Strafhof, moet volgens de organisaties ook in actie komen omdat het cruciaal is dat bewijsmateriaal tegen oorlogsmisdaden (gepleegd in Palestina) aangeleverd kan worden.

Lees het hier het volledige statement

Ondertekenaars van de oproep zijn

Partners

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.