Direct naar inhoud

Illegaal sluiten van Barro Blancodam zet inheems gebied onder water

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Tegen alle afspraken in hebben de Panamese overheid en het bedrijf Genisa de sluisdeuren van de Barro Blancodam in de Tabasará-rivier dichtgedraaid. Dit terwijl zij eerder hadden afgesproken dat het reservoir van de dam niet gevuld zou worden voordat er een nieuwe overeenkomst bereikt zou zijn tussen alle belanghebbenden.

Volgens de uitvoerders van het project was dit dan ook slechts om hun materiaal en werkprocedures te testen. Een test met verregaande gevolgen, want huizen en akkerbouwgronden van de nabij gelegen Ngäbe-Buglé- gemeenschap komen hierdoor nu al onder water te staan. Afgelopen week heeft SOMO een open brief aan de President van Panama ondertekend, waarin hij wordt verzocht het leven van de inheemse gemeenschappen te beschermen en de activiteiten onmiddellijk op te schorten.

FMO medeverantwoordelijk voor illegale activiteiten in Panama

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft 25 miljoen dollar geïnvesteerd in het project en is daarmee, volgens BothEnds(opens in new window) en SOMO, medeverantwoordelijkheid voor de illegale activiteiten die er momenteel plaatsvinden. Op haar website zegt FMO(opens in new window) er alle vertrouwen in te hebben dat alles volgens de regels gaat en er geen reden is voor paniek. Voor de inheemse bevolking, die hun land langzaam onder water ziet lopen, is dit niet te begrijpen. Daarom vragen SOMO en andere maatschappelijke organisaties FMO hun invloed als financier uit te oefenen en te eisen dat de sluizen van de Barro Blanco dam onmiddellijk worden geopend, totdat de verschillende partijen daadwerkelijk tot een overeenstemming zijn gekomen.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.