In deze memo wordt onderzocht of en in hoeverre het beleid van de Nederlandse overheid ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en handel coherent is. En dan specifiek op één onderdeel van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid, namelijk het bevorderen van gendergelijkheid en het bestrijden van de achterstandspositie van vrouwen in ontwikkelingslanden. Deze memo maakt inzichtelijk op welke wijze de Nederlandse overheid genderdoelstellingen in het buitenlandbeleid heeft doorvertaald. In het eerste deel van de memo wordt ingegaan op de vraag waarom het van belang is om bij de beleidsterreinen internationale handel en MVO rekening te houden met gender. Hierna wordt besproken aan welke internationale normen, conventies en afspraken op het gebied van gender Nederland zich heeft verbonden om vervolgens na te gaan in hoeverre deze uitgangspunten zijn doorvertaald in relevante beleidsterreinen op Nederlands niveau. In de daaropvolgende paragrafen worden een aantal concrete beleidsinstrumenten en -initiatieven doorgelicht op hun genderdimensie. De memo eindigt met een concluderende paragraaf en een aantal aanbevelingen die gericht zijn op het verder concretiseren in beleid en praktijk van de genderdoelstellingen waar Nederland zich aan heeft gecommitteerd. Het doel hiervan is de bewustwording rondom gendervraagstukken in buitenlands economisch beleid van de Nederlandse overheid te vergroten en om beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden een aantal concrete aangrijpingspunten aan de hand te doen om verder gestalte te geven aan doelstellingen op het gebied van gender.
lees meer mindergerelateerde content
Globalisering en gender: privatisering en liberalisering van handel in diensten onder GATS
Wat kan SOMO Services voor u betekenen?
lees meerGender aspects in the Latin American garment industry
Gender Aspects: Production of Next-generation electronics in Poland
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit Xinjiang
Het ministerie van Financiën heeft niet goed genoeg gezocht naar (douane)gegevens over katoenimport uit Xinjiang. Dat concludeerde de Rechtbank van Amsterdam op 11 januari jl. naar aanleiding van een Wob-verzoek van SOMO. SOMO probeert informatie…
SOMO blij met baanbrekend Nederlands wetsvoorstel voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
De initiatiefwet ‘Verantwoord en Duurzaam internationaal Ondernemen’, die dinsdag door zes Nederlandse politieke partijen bij de Tweede Kamer is ingediend, is een ommekeer op het gebied van verantwoord ondernemen. SOMO is blij met het voorstel…
De instrumenten van de EU en de VN moeten elkaar versterken om gerechtigheid te garanderen
Het VN-Verdrag ter regulering van de activiteiten van transnationale ondernemingen en andere bedrijven (ook wel wettelijk bindend instrument of Legally Binding Instrument ofwel LBI) en de voorgestelde EU-richtlijn inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen (CSDDD) zijn twee…
Onafhankelijk onderzoek bevestigt verantwoordelijkheid FMO voor schade door Barro Blanco-dam en adviseert compensatie
De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO is verantwoordelijk voor het verlies van levensonderhoud, de economische verliezen en de milieuschade die de bouw van de Barro Blanco-dam in Panama heeft veroorzaakt. Dit blijkt uit het eindverslag van het…
Nieuwe toolkit tegen schadelijke bedrijfsstrategieën
Het Mind the Gap-project heeft een nieuwe toolkit gelanceerd voor ngo’s om strategieën aan te pakken die bedrijven vaak aanwenden om verantwoordelijkheid voor schendingen van mensenrechten en milieuschade in hun toeleveringsketens te ontlopen. De counter-strategies…
Steunbetuiging aan dochter vermoorde inheemse leider
Op dinsdag 28 juni hebben de Hondurese organisatie COPINH en de Global Justice Association bij het OM een klacht ingediend tegen ontwikkelingsbank FMO. Voor COPINH is dit onderdeel van hun voortdurende inspanningen om degenen die…
Proactieve houding van Nederland gewenst in de onderhandelingen over het VN verdrag ‘mensenrechten en bedrijfsleven’
Vandaag start de zevende onderhandelingsronde over het VN verdrag ‘mensenrechten en bedrijfsleven’ dat de bedrijven wereldwijd moet gaan verplichten om mensenrechten en milieu te respecteren. Over dit juridisch bindende verdrag wordt al sinds 2014 onderhandeld…