Direct naar inhoud

Geen ‘schone’ mobiel te koop in Nederland

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Er is veel mis met onze mobieltjes. In een onderzoek dat deze week is verschenen, concludeert de stichting Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) dat mobiele telefoonaanbieders KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone weinig doen aan verbetering van de slechte omstandigheden waarin mobiele telefoons worden geproduceerd. De mobieltjes dragen bovendien flink bij aan de toename van elektronisch afval.

"Aanbieders moeten recycling veel actiever promoten, net als het gebruik van het SIM-only abonnement"

Een high tech-product als een mobiele telefoon is per definitie verre van ‘groen’. Alleen al in Nederland zijn er twintig miljoen aansluitingen. Al die mobieltjes stoten straling uit en hebben gsm-bakens nodig die via het stroomnet opgeladen worden. Mede door het toenemende gebruik van mobiele telefoons en de grotere
energiebehoefte van de apparaten stijgt de wereldwijde energiebehoefte drastisch. Dat blijkt uit een recent rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

De fabricatie van high tech-producten is bovendien zeer materiaal en energie-intensief. Eén van de materialen die voor mobiele telefoons wordt gebruikt is het mineraal coltan. Dat wordt grotendeels gewonnen in Australië maar ook in verschillende Afrikaanse landen. Voor het winnen van coltan worden onder meer wildreservaten geschonden. Maar coltan is ook een bron van bloedige conflicten in Afrika. Warlords en andere criminelen vechten om het bezit van de mijnen. Ook worden in het grensgebied tussen Congo en Rwanda gewapende conflicten gefinancierd met de illegale handel in coltan.

Bron: Duurzaamheid.nieuwslog, 26 september 2009

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.