Direct naar inhoud

Explosie bij Foxconn’s iPad fabriek

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vrijdag 20 mei vond er een ontploffing plaats bij de Foxconn fabriek in Chengdu, China. Drie werknemers kwamen daarbij om het leven, 15 raakten er gewond. De fabriek produceert onder meer de iPad2. Ambtenaren in Chengdu meldden dat de explosie is veroorzaakt door een brandbare stof in een luchtkanaal bij de polijstafdeling. Begin mei wees SACOM in hun rapport op de problemen van aluminiumstof, aangetroffen op de polijstafdeling. makeITfair en GoodElectronics riepen Apple op tijdens de Internationale Actiedag op 7 mei om het voortouw te nemen betreft verantwoorde productie in de keten.

Na de zelfmoordengolf van afgelopen jaar, kondigde Foxconn een uitbreiding en verhuizing aan van de productie naar de provincies landinwaarts. De productie in Foxconn verhuisde afgelopen zomer naar nieuwe locaties. Van alle nieuwe fabrieken werd de noordelijk gelegen fabriek in Chengdu – waar de explosie plaatsvond – gebouwd in een recordtime van 76 dagen. Terry Gou, CEO van Foxconn, stelde trots dat de fabriek gebouwd was met dezelfde snelheid als Foxconn’s productie.

De explosie vond plaats in de polijstafdeling van Foxconn en betreft een ontploffing van fijne stofdeeltjes. Werknemers klaagden bij SACOM over het feit dat de ventilatie op de afdeling slecht is. Werknemers polijsten de iPad-hoezen voor de glans. Tijdens dit proces komt er veel aluminiumstof vrij. Werknemers ademen deze aluminiumstof in, zelfs als ze een masker ophebben. Als werknemers hun katoenen handschoenen af doen, zijn hun handen nog altijd bedekt met aluminiumstof. Ongeacht de explosie, heeft dit schadelijk effecten voor de gezondheid van de werknemers.

Op 6 mei 2011 publiceerde SACOM het onderzoeksrapport Foxconn and Apple Fail to Fulfill Promises: Predicaments of Workers after the Suicides(opens in new window) , dat een aantal veiligheidskwesties voor de werknemers aan het licht bracht bij Foxconn. De New Generation Migrant Workers Concerned Group van Peking University en Tsinghua University lanceerden het rapport Moving to the West: Report on Foxocnn’s Relocation, die tevens deze veiligheidsproblemen in Foxconn’s fabrieken in Chongqing en Chengdu liet zien.
Op 7 mei namen mensen wereldwijd deel aan de Internationale Actiedag met de slogan: “It’s time to bite into a fair Apple” van makeItfair en GoodElectronics. Tijdens de actiedag bleek dat consumenten uit de hele wereld geen genoegen nemen met onverantwoorde productieomstandigheden en milieuschade in de keten, feiten onthuld door onder meer makeITfair,GoodElectronics en SACOM.

Op 22 mei bezocht een SACOM-onderzoeker het Sichuan Provincial People’s Hospital, die de slachtoffers van Foxconn’s explosie verzorgt. De huilende ouders waren omringd door 20 politieagenten en medewerkers van propagandabureaus. Niemand mag de familieleden van de slachtoffers benaderen voor informatie over het incident. De propagandamedewerkers versperden de weg toen de SACOM- onderzoeker foto’s wilde nemen. De politie gebruikte zelfs geweld.

  1. Naar aanleiding van de explosie, publiceerde SACOM een statement met de volgende eisen richting Foxconn en Apple:
  2. Geef de lijst met slachtoffers vrij en biedt excuses aan voor de slachtoffers en de familieleden
  3. Zet een onafhankelijk onderzoek op om de oorzaak van de explosie te achterhalen. Geef de resultaten vrij voor de werknemers en het brede publiek.
  4. Hou het management verantwoordelijk voor de ontploffing
  5. Biedt onmiddellijk compensatie en behandeling aan voor de slachtoffers
  6. Werk met arbeidsrechtenorganisatie om de veiligheid op de werkvloer in Foxconn’s fabrieken te verbeteren. Biedt trainingen, gezondheidsonderzoek en beschermende uitrusting aan alle werknemers.


korte video van de explosie gemaakt met een mobiele telefoon

Partners

  • SACOM – Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.