Direct naar inhoud
Maria Chevalier

Europese ngos ontkrachten de mythen rond het Energy Charter Treaty

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Pia Eberhardt
Geschreven door: Fabian Flues
Geschreven door: Cecilia Olivet
Gepubliceerd op:

Vijf jaar na de ondertekening van het Klimaatakkoord in Parijs, neemt de bezorgdheid toe over een ander, minder bekend internationaal verdrag: het Energy Charter Treaty. Dit verdrag is in veel opzichten de tegenpool van het Akkoord van Parijs: het ECT maakt het mogelijk dat (energie)bedrijven landen voor de rechter te dagen als ze klimaatmaatregelen nemen. Samen met 25 Europese ngos publiceert SOMO Busting the myths around the Energy Charter Treaty. Een gids voor bezorgde burgers, activisten, journalisten en beleidsmakers.

Het ECT beschermt alle investeringen in de energiesector, zoals kolenmijnen, olievelden en gaspijpleidingen. Elke maatregel die de winsten uit deze investeringen schaadt, kan worden aangevochten in speciale internationale tribunalen. Overheden kunnen worden gedwongen om enorme bedragen aan schadevergoeding te betalen als ze een ECT-zaak verliezen. Olie- en gasbedrijf Rockhopper klaagt bijvoorbeeld Italië aan wegens een verbod op nieuwe offshore-olieboringen. Steenkoolbedrijf Uniper/Fortum dreigt Nederland aan te klagen voor de afbouw van steenkool. Verschillende Oost-Europese landen zijn aangeklaagd, omdat ze stappen hebben ondernomen om de elektriciteitsprijzen te verlagen en de winsten van de energiebedrijven te verlagen.

Parlementsleden uit heel Europa hebben de EU-lidstaten opgeroepen om zich gezamenlijk terug te trekken uit het ECT als het vuile energiebronnen blijft beschermen. In het kielzog van de eerste ECT-zaken heeft Italië het akkoord al verlaten. De tegenstand tegen de ECT groeit, maar de lobby voor behoud van het ECT ook.  De Europese Commissie wil het verdrag nu ‘vernieuwen’ en ‘verduurzamen’. In deze gids worden alle mythes rond het ECT vakkundig ontkracht met behulp van duidelijke analyse en argumentatie.

Busting the myths around the Energy Charter Treaty

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Pia Eberhardt
Geschreven door: Fabian Flues
Geschreven door: Cecilia Olivet
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.