Direct naar inhoud
SOMO

Europa voor een eerlijk belastingsysteem. Wat kun jij doen?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Belasting betalen, niemand kan er omheen. Bedrijven en vermogende personen kunnen echter, met behulp van ondoorzichtige en ingenieuze fiscale constructies via belastingparadijzen hun belastingafdracht flink reduceren. Wie dacht dat dat alleen kan op verre eilanden met witte stranden en palmbomen heeft het mis, want heel ver hoef je niet te zoeken. Zo speelt Nederland een belangrijke rol in internationale belastingontwijking.

De EU kent nog meer belastingparadijzen: ook Ierland en Luxemburg worden bijvoorbeeld door multinationals op grote schaal gebruikt om belasting te ontwijken. Deze EU landen hebben een zogenaamd ‘aantrekkelijk fiscaal klimaat’, waardoor ze op een legale, maar immorele manier een systeem in stand houden waar andere landen de dupe van zijn.

Waarom is belastingontwijking een probleem?

Belastingontwijking is een groot probleem – voor landen binnen en buiten de Europese Unie. De EU verliest jaarlijks ongeveer € 150 miljard door belastingontwijking. Tegelijkertijd zijn gedurende de economische crisis door diezelfde EU miljarden geleend aan Zuid Europese landen om deze economieën te redden. In tijden van crisis is het des te onrechtvaardiger dat bedrijven effectief steeds minder belasting betalen, terwijl belastingen op inkomen voor burgers zijn gestegen. Burgers betalen bovendien als gevolg van de bezuinigingen de kosten van de crisis, terwijl zij degenen zijn die er het hardst door worden getroffen. En de multinationals blijven buiten schot.

Niet alleen EU getroffen door belastingontwijking

Belastingontwijking via de EU treft niet alleen ons als burgers. Ook ontwikkelingslanden lopen jaarlijks grote bedragen aan belastingopbrengsten mis door ontwijking van multinationals, onder andere via de EU. Het bedrag dat ontwikkelingslanden jaarlijks mislopen door belastingontwijking door multinationals loopt op tot € 115 miljard. Dit is twee keer zoveel als het totale bedrag dat EU-lidstaten jaarlijks uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking (€ 55,2 miljard in 2012). Terwijl Europese landen enerzijds inzetten op opbouw en ontwikkeling elders in de wereld, vloeit dus anderzijds, door onder andere belastingontwijking, veel geld weg uit ontwikkelingslanden. Geld dat deze landen juist hard nodig hebben voor zaken als onderwijs en gezondheidszorg.

Wat kan de EU doen om dit aan te pakken?

Er is politieke wil nodig om belastingontwijking op Europees niveau aan te pakken. Samen kunnen de lidstaten echt een verschil maken door niet alleen belastingontwijking in de EU uit te bannen, maar ook door het goede voorbeeld te geven aan de rest van de wereld.

Wat kun jij doen?

Download het verkiezingsmanifest van Tax Justice Nederland het verkiezingsmanifest van Tax Justice Nederland en lees hoe jij kunt bijdragen. Of ga naar de website van Tax Justice Nederland(opens in new window) .

Bekijk het campagne fimpje ‘Stop belastingontwijking’ van SOMO voor meer informatie.

Zicht op Vimeo. Opens in a new window

 

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.