Direct naar inhoud

Aanpak belastingontwijking door het kabinet vooral cosmetisch

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Nieuw onderzoek door SOMO in samenwerking met netwerkorganistie Eurodad wijst uit dat overheidsmaatregelen in dertien onderzochte landen – waaronder Nederland – ernstig tekortschieten in het tegengaan van gederfde belastinginkomsten. Het totale verlies binnen de EU als gevolg van belastingontwijking en ontduiking wordt geschat op € 1000 miljard per jaar.

aanpak-belastingontwijking-door-het-kabinet-vooral-cosmetisch

Voor Nederland zijn dit enkele tientallen miljarden euro’s aan gemiste inkomsten per jaar.Ontwikkelingslanden verliezen tussen de € 660 en € 870 miljard per jaar aan illegale kapitaalvlucht waaronder belastingontwijking. Het kabinet heeft enkele maatregelen aangekondigd. Volgens SOMO blijven dit bovenal cosmetische ingrepen die in de praktijk onvoldoende effect hebben.

Belastingontwijking aanslag op publieke voorzieningen
Het nieuwe rapport, getiteld ‘Giving with one hand and taking with the other,’ stelt dat belastingontwijking in het bijzonder schadelijk is voor ontwikkelingslanden. “Zo verdwijnt er meer geld uit deze landen dan dat ze ontvangen aan steun. Totdat onze overheden dit een halt toeroepen, geeft Europa met de ene hand, en neemt het met de andere”, legt Katrin McGauran, onderzoeker bij SOMO, uit. Het gemis aan belastingopbrengsten trekt een zware wissel op overheidsinkomsten en hiermee op publieke voorzieningen, zowel in ontwikkelingslanden als in Europa. Overheden waaronder de Nederlandse faciliteren internationale bedrijven, terwijl werknemers en consumenten de dalende belastinginkomsten moeten compenseren door hogere loonheffingen en btw. Belastinginkomsten op kapitaal, waaronder bedrijfswinsten en vermogen, nemen in Europa en de rest van de wereld procentueel al jaren af.

Zonder effectieve maatregelen blijf Nederland belastingparadijs
De overheid heeft naar aanleiding van de actuele discussie over belastingontwijking van multinationals en het verschijnen van het omstreden rapport van Stichting Economisch Onderzoek over de baten van ‘Nederland belastingparadijs’, recentelijk beperkte stappen aangekondigd om haar beleid te verbeteren. Zo worden bilaterale belastingverdragen met ontwikkelingslanden aangepast door antimisbruikbepalingen toe te voegen en worden de huidige vestigingseisen iets breder toegepast. Dit zijn de voorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen om gebruik te mogen maken van de mogelijkheden die het Nederlandse fiscale stelsel biedt. Het kabinet verzuimt echter om deze vestigingseisen effectief aan te scherpen. Samen met het uitgebreide stelsel van belastingverdragen, de mogelijkheid voor bedrijven om vooraf afspraken te maken met de Belastingdienst en het belastingvrij doorsluizen van royalty- en rentestromen zijn dit mechanismen die Nederland tot belastingparadijs maken. Zolang de overheid deze zaken niet aanpakt, zal de rol van Nederland als spil en belangrijke doorvoerhaven in internationale belastingontwijkingpraktijken niet veranderen.

Eerste stap is meer transparantie
SOMO adviseert Nederland een actieve rol in te nemen deze week, onder andere door de Commissie aanbeveling over agressieve fiscale planning volledig te implementeren. De voorgestelde maatregelen zijn een belangrijke en concrete stap in de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking op Europees niveau. Volgens McGauran moeten zij van de gelegenheid gebruik maken om bedrijfstransparantie te verbeteren: “Een eerste stap is om bedrijven te dwingen openbaar te maken wie de uiteindelijke zeggenschap heeft over een bedrijf, waar de bedrijven actief zijn en wat voor belasting ze betalen. Een tweede stap is om ervoor te zorgen dat de multinationale ondernemingen hun belasting ook daadwerkelijk betalen, zowel binnen de EU als in de rest van de wereld. Een coherent beleid voor ontwikkeling vergt een effectbeoordeling – in samenwerking met maatschappelijke organisaties – van de onbedoelde negatieve gevolgen van het Nederlandse vestigingsklimaat en de gerelateerde agressieve fiscale planning.”

Download het rapport via onderstaande link

Giving-with-one-hand-and-taking-with-the-other

 

Eurodad
Eurodad (European Network on Debt and Development) (opens in new window) is een netwerk van 48 niet-gouvernementele organisaties uit 19 Europese landen dat zich bezighoudt met schuld, ontwikkelingsfinanciering en armoedebestrijding. Sinds haar oprichting in 1989 probeert Eurodad een ontwikkelingsbeleid te stimuleren dat ondersteuning biedt aan duurzame ontwikkelingsstrategieën die armen ten goede komen en democratisch zijn bepaald. Eurodad werkt aan de bevordering van verantwoorde financieringsbeginselen. Zie Eurodad’s Responsible Finance Charter(opens in new window) .

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.