Direct naar inhoud

Elektronisch afval uit Europa schaadt gezondheid en milieu in Ghana

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

MakeITfair brengt vandaag het nieuwe rapport ‘What a Waste’ uit over gezondheid- en milieuproblemen die de oncontroleerbare stroom elektronisch afval van Europa naar Ghana veroorzaakt. Iedere maand komen ongeveer 600 containers met gebruikte elektronica aan in Ghana. Het meeste is verouderd en wordt verbrand op stortplaatsen. Groot-Brittannië, België, Nederland, Denemarken, Italië en Spanje zijn de topexporteurs van gebruikte computers naar Ghana. Aangezien de Europese wetgeving op het gebied van elektronica afval (de zogeheten WEEE richtlijn) momenteel wordt herzien, heeft de Raad Milieu van de Europese Unie nu de mogelijkheid om een einde te maken aan de wereldwijde mensenrechtenschendingen en milieuschade die worden veroorzaakt door elektronische afval uit Europa.

In industrielanden groeit de hoeveelheid elektronisch afval drie maal sneller dan de hoeveelheid gewoon afval, als gevolg van de snelle technologische vernieuwingen en de kortere levensduur van elektronische producten die daar mede verband mee houdt. Wereldwijd wordt ieder jaar tot 50 miljoen ton elektronisch afval geproduceerd, dat gevaarlijke stoffen bevat zoals lood, cadmium en kwik. Een groot deel van het Europese elektronische afval wordt geëxporteerd naar ontwikkelingslanden zoals Ghana, een belangrijke hub voor Europees elektronisch afval. Dit veroorzaakt vervuiling en gezondheidsproblemen, want Ghana heeft geen geschikte infrastructuur voor de verwerking met gevaarlijk afval.

Voor een klein deel van de Ghanese bevolking is de import van gebruikte elektronica een winstgevende business, maar voor de meerderheid van de mensen die werkzaam zijn in deze sector, is het een kwestie van overleven. Duizenden Ghanezen werken in de informele afvalsector, waarvan ongeveer 40% kinderen.

Onderzoeken wijzen uit dat blootstelling aan elektronisch afval kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen, vaak onomkeerbaar, zoals onvruchtbaarheid, miskramen, tumoren, endocriene ziektes en misvorming bij de geboorte. De werknemers hebben vaak problemen met snijwonden, hoesten, hoofdpijn, problemen met de bovenste luchtwegen, uitslag en verbranding.

Hoewel de overheid in Ghana al jaren op de hoogte is van deze praktijken en deze beschouwt als een probleem van alarmerende proporties, is er nog niet veel gedaan om het op te lossen. Het enige zichtbare initiatief was de inrichting van een Centrum voor Hergebruik van Stadsafval, dat maar drie werknemers heeft en geen middelen om de concurrentie met de informele schroothandelaren aan te gaan.

MakeITfair, Basel Action Network (BAN) en het GoodElectronics Netwerk doen een oproep aan de Raad, die in december een beslissing zou kunnen nemen, om drie belangrijke veranderingen te garanderen in het kader van de herziening van de WEEE Richtlijn, en zo deze schadelijke praktijken een halt toe te roepen. Op de eerste plaats moet alle ongeteste elektronica worden beschouwd als afval, onafhankelijk van zijn oorsprong of bestemming. Ten tweede moet aangemoedigd worden dat het elektronische-afvalprobleem effectiever wordt opgelost, namelijk bij de bron, door ambitieuze voorwaarden voor ecologisch design op te nemen in de Richtlijn. Ten derde moet er een tariefstructuur voor de verwerking van elektronica afval worden opgezet die kosten differentieert op basis van de eigenschappen van de producten.

Lees het rapport What a Waste

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.