Direct naar inhoud

Elektronica-industrie en maatschappelijke organisaties bespreken arbeidsrechten

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Nooit eerder kwamen zoveel bedrijven en maatschappelijke organisaties bij elkaar om te praten over arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie. Allen erkennen ze de gevolgen van de hoge vraag naar consumenten-elektronica als computers en mobiele telefoons voor elektronica-arbeiders en willen hun arbeidsomstandigheden verbeteren.

Tijdens deze bijzondere ronde tafel praten elektronicabedrijven, vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties over de huidige schendingen van arbeidsrechten in de wereldwijde elektronica-industrie. De organisatoren van de ronde tafel dagen de elektronica- industrie én maatschappelijke organisaties uit om strategieën te bedenken die eerlijke arbeidsvoorwaarden garanderen. Verscheidene sprekers zullen hun ideeën presenteren over alternatieven voor het huidige Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-beleid van elektronicabedrijven

Binnen de elektronica-industrie wordt ondertussen ronduit erkend dat de grote vraag naar elektronische producten zoals computers en mobiele telefoons verstrekkende gevolgen heeft voor werknemers in deze tak van industrie, bijvoorbeeld waar het (gedwongen) overwerk betreft. Op het moment voelt de sector de gevolgen van de economische crisis en loopt de vraag naar elektronica terug, en opnieuw zijn het de arbeiders die de zwaarste klappen krijgen. makeITfair en GoodElectronics roepen de industrie op om MVO-beleid te ontwikkelen dat werkt, juist voor de kwetsbare werknemers.

Armzalige arbeidsomstandigheden en milieuschade zijn aan de orde van de dag bij de productie van computers, mobiele telefoons en andere elektronische apparaten. Hier ligt een groot aantal factoren aan ten grondslag, zoals de complexe toeleveringsketen, de grote schaal waarop uitbesteding plaatsvindt, snelle productontwikkeling, het ontbreken van vakbonden, en de beperkte naleving van (inter)nationale arbeidswetgeving.

Vijf jaar geleden heeft een aantal bedrijven het initiatief genomen om een vrijwillige gedragscode te ontwikkelen voor de elektronica-industrie. Dit initiatief van de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) is op zich lovenswaardig, maar stakeholders hekelen de zwakke punten in de EICC gedragscode. Zo schort het aan structurele betrokkenheid van werknemers en lokale stakeholders bij de ontwikkeling, uitvoering en onafhankelijk controle van de EICC code.

Is het haalbaar een algemene code voor de elektronica-industrie te ontwikkelen? Hoe kunnen werknemers en andere stakeholders het beste betrokken worden? Wat zijn de bepalende succesfactoren voor een serieus multistakeholder initiatief? Hoe kan samenwerking tussen verschillende actoren binnen een toeleveringsketen mogelijk gemaakt worden? Waar moeten bedrijven aan denken bij het opzetten van effectieve training van hun werknemers op arbeidsrechten? Deze en andere vragen staan centraal bij de discussie tijdens deze rondetafel bijeenkomst.


Deelnemers

Onder de deelnemers zijn vertegenwoordigers van de Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC), het Global e-sustainability Initiative (GeSI) en een groot aantal individuele bedrijven – grote merken zoals Philips en HP en toeleveranciers zoals Flextronics. Verder zijn de International Labour Organization (ILO), de International Metalworkers’ Federation, de European Metalworkers’ Federation van de partij, net zoals een aantal vakbonden en arbeidsrechtenorganisaties onder andere uit zuidelijke productielanden.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.