Foto:ILO in Asia and the Pacific Flickr CC

Op 19 december stemt de Eerste Kamer over de Wet Zorgplicht Kinderarbeid In februari nam de Tweede Kamer met ruime meerderheid de initiatiefwet Zorgplicht Kinderarbeid aan. Opgesteld door voormalig PvdA Tweede Kamerlid Van Laar en gesteund door maatschappelijke organisaties en een groeiende groep bedrijven. . Bedrijven in Nederland worden met deze wet verplicht om meer werk te maken van de uitbanning van kinderarbeid in hun productieketens. En dat is hard nodig.

150 miljoen kinderen aan het werk

Nog altijd maken ruim 150 miljoen kinderen wereldwijd dagelijks lange werkdagen onder slechte omstandigheden die schadelijk zijn voor hun gezondheid. Hierdoor kunnen ze niet naar school of maken hun school niet af. Onderzoek van onder meer SOMO laat zien dat ook in de ketens van Nederlandse bedrijven kinderarbeid voorkomt, in sectoren als kleding, schoenen, elektronica, hazelnoten, koffie, thee, natuursteen en goud.

publication cover - Branded Childhood

Branded Childhood

How garment brands contribute to low wages, long working hours, school dropout and child labour in Bangladesh

D66 twijfelt

Toch is het maar de vraag of de wet op 19 december wordt aangenomen. Zelfs senatoren van CDA en D66 twijfelen, terwijl deze partijen zich eerder wel hebben ingezet voor de uitbanning van kinderarbeid en de D66 Tweede Kamerfractie wel de wet ondersteunt.

SOMO roept de Eerste Kamerleden op om in te stemmen met de wet. Met vrijwillige initiatieven alleen worden te weinig resultaten geboekt. Wij denken dat een wettelijke regeling bedrijven tot actie zal aanzetten.

Nederland kan voorloper zijn

Hiermee zou Nederland in de voetsporen treden van Frankrijk en Engeland die al wetten hebben aangenomen die bedrijven verplichten mensenrechtenovertredingen aan te pakken. Alle ogen in Europa zijn nu op Nederland gericht.

Senatoren, grijp deze unieke kans om kinderarbeid uit te bannen. Stem vóór de Wet Zorgplicht Kinderarbeid.