Direct naar inhoud

Debat: Paradise lost? Nederland Belastingland

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

The Netherlands: A tax haven?

Waarom wil de Belastingdienst ons geld zo graag hebben, maar dat van Starbucks niet? Op 26 januari gaan we in de Balie in debat over belastingontwijking en de rol van Nederland. Onder leiding van Ester van Rijswijk wordt met de experts John Christensen, Paul Tang, Christiaan Vos, Anna Gunn en Jan Kleinnijenhuis besproken wat de problemen én de oplossingen zijn.

Recentelijk kwam Nederland in het nieuws omdat een belastingdeal met Starbucks illegale staatssteun bleek. Daarnaast kent iedereen de verhalen van de tienduizenden brievenbusfirma’s in het land. Maar hoe zit het nu precies met Nederland Belastingland?

Nederland, zo blijkt uit onderzoek, is de grootste investeerder wereldwijd; groter nog dan de VS of China en zelfs nog groter dan de investeringen van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië bij elkaar. Dat komt omdat meer dan 80 procent van onze uitgaande investeringen worden gedaan door ondernemingen uit andere landen, die Nederlandse brievenbusfirma’s gebruiken om belasting te ontwijken. Maar hoe werkt dit precies? Wat is precies het probleem en welke alternatieven zijn er mogelijk?

Programma

Internationaal expert en Tax Justice Network-directeur John Christensen houdt Nederland een spiegel voor. Christensen legt uit hoe belastingontwijking door multinationals werkt en welke alternatieven er mogelijk zijn. Twee verschillende cases van ontwijkende bedrijven worden besproken door o.a. Jan Kleinnijenhuis (Trouw) zodat duidelijk wordt hoe het nu precies werkt. En in een panelgesprek met o.a. Christiaan Vos (Follow the Money), Anna Gunn (Belastingonderzoeker Universiteit Leiden) en Paul Tang (Europarlementariër PvdA) onderzoeken we alternatieven. De avond wordt geleid door financieel journalist Esther van Rijswijk. Kom ook!

Wanneer: Dinsdag 26 januari om 20.00 uur
Waar: in de Balie
Voertaal: Nederlands/Engels

Voor de laatste informatie, zie het Facebook evenement(opens in new window) .

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.