Direct naar inhoud

CU-jongeren in actie voor eerlijke iPhone

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vrijdag kwam een rapport naar buiten van arbeidsrechtenorganisatie Sacom uit Hongkong.

Het rapport beschrijft de arbeidsomstandigheden in fabrieken van Foxconn in China. Foxconn is een van de grootste elektronicaproducenten ter wereld en produceert voor verschillende merken. Apple is een van Foxconns belangrijkste klanten. Het rapport wijst onder meer op excessieve overuren, onbetaald overwerk en miscalculatie van lonen.

Eerder kwamen al diverse problemen bij Foxconn en Wintek, de maker van de touchscreens voor iPads en iPhones, aan het licht. In 2010 ondernamen negentien Foxconnmedewerkers een zelfmoordpoging; zestien kwamen daarbij om het leven. Bij Wintek liepen 137 medewerkers vergiftiging op door het werken met n-hexaan, een uiterst giftig oplosmiddel.

In Utrecht voeren de zogenoemde Stoere Vrouwen een ludieke actie waarbij mensen een eerlijke Apple kunnen winnen. In Amsterdam delen de organisaties Fairfood International en Rankbrand eerlijk gemaakte appeltaart uit aan Appleklanten. De jongerenorganisatie van de ChristenUnie PerspectieF houdt vandaag een digitale actie en biedt Fair Apples aan. Voorzitter Robert Heij: „Over heel de wereld zien we dat multinationals mensenrechten schenden ten bate van onze vraag naar goedkope producten. Het is van belang dat bedrijven hun morele verantwoordelijkheid gaan nemen.”

Bron: Reformatorisch Dagblad

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.