Direct naar inhoud
Jonas Gratzer

Arbeidsmigranten in de kleding- en textielindustrie

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Een nieuw factsheet van SOMO richt zich op migranten en hun rol in de textiel- en kledingindustrie. Het factsheet biedt inkopers handvaten en aanbevelingen om de misbruik van arbeidsmigranten in hun keten tot een minimum te beperken. En om ervoor te zorgen dat productie onder goede werkomstandigheden plaatsvindt. Het factsheet is het zesde deel in een serie over arbeidsomstandigheden in de textielindustrie die SOMO maakte voor het WellMade-project.

Fact Sheet: Migrant labour in the textile and garment industry

Belangrijke arbiedskrachten

Migranten worden steeds belangrijker in de wereldwijde kleding industrie. Deze arbeiders zijn erg gevoelig voor uitbuiting: ze doen vaak hetzelfde werk als lokale werknemers, maar voor minder loon en onder gevaarlijkere arbeidsomstandigheden. Ook hebben ze te maken met specifieke hindernissen om hun arbeidsrechten op te eisen. Het misbruik van migranten in de kledingindustrie is een groeiend probleem. Er heeft een dramatische verschuiving plaatsgevonden van het inzetten van vaste arbeidskrachten, naar tijdelijke arbeidskrachten. Vaak uitgevoerd door kwetsbare groepen als migranten.

WellMade-project(opens in new window)

Inkopers voor kledingmerken of fabrikanten kunnen de arbeidsomstandigheden in hun keten verbetern. Drie jaar geleden startten Fair Wear Foundation, CNV Internationaal, Christliche Initiative Romero, Ethical Trading Initiative en SOMO het WellMade-project, om professionals in de kledingindustrie op weg te helpen.

Op 20 januari, tijdens de Ethical Fashion Show in Berlijn, werd de laatste publicatie gepresenteerd: Improving working conditions in your clothing supply chain.(opens in new window)

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.