Transparantie in productieketens onderzocht
Kinderarbeid, kaalkap van de amazone, chronisch overwerk..., als het aan de overheid ligt dan lossen we het allemaal op met marktwerking. Producten gebaseerd op dergelijke “foute” praktijken hoeven namelijk niet meer gemaakt te worden als consumenten, overheden of bedrijven ze niet willen kopen. Transparantie is hierbij het toverwoord. Productieketens moeten transparant worden zodat de marktwerking zijn heilzame werking kan verrichten. De rol van de overheid beperkt zich hierbij tot stimuleren en faciliteren. Bedrijven worden op allerlei manieren door de overheid ondersteund en aangemoedigd om duidelijk te maken waar ze voor staan als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Maar hoe transparant zijn bedrijven en hun productieketens nu werkelijk? Wat kun je als consument weten, wat heb je aan deze informatie en wat zou de rol van de overheid moeten zijn? lees meer mindergerelateerde content
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit Xinjiang
Het ministerie van Financiën heeft niet goed genoeg gezocht naar (douane)gegevens over katoenimport uit Xinjiang. Dat concludeerde de Rechtbank van Amsterdam op 11 januari jl. naar aanleiding van een Wob-verzoek van SOMO. SOMO probeert informatie…
Europese bedrijven zwijgen over arbeidsrechtenkwesties in leerlooierijen in Bangladesh
Leerlooierijen in Bangladesh staan bekend om hun slechte arbeidsomstandigheden. Hoewel het duidelijk is dat bedrijven als Bristol, Scapino en Wortmann (bekend van de merken Caprice en Marco Tozzi) hun leren schoenen uit Bangladesh betrekken, blijft…
Europa negeert uitbuiting, als het gaat om steenkool uit Colombia
Rechter veegt schadeclaims RWE en Uniper van tafel
De Nederlandse overheid hoeft geen schadevegoeding te betalen aan energiegiganten RWE en Uniper, oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. De energiebedrijven hadden claims van respectievlijk EUR 1,4 miljard en EUR 1 miljard neergelegd bij…
Geef meer partijen toegang tot handelsinformatie van de douane
SOMO en 55 andere maatschappelijke organisaties en vakbonden schreven een open brief aan de Europese Commissie over de lopende herziening van de douanewetgeving. Zij roepen de Commissie op om ervoor te zorgen dat ook partijen…
Hoe klimaatonderhandelaars met het bedrijfsleven de klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden ondermijnden
COP27: goedkeuring van een “gemoderniseerd” ECT opent de deur naar alleen maar meer klimaatchaos
Luxemerken moeten de herkomst leren producten bekendmaken
Luxemerken zoals Armani, Versace, Michael Kors en Coach geven geen informatie over de herkomst van hun leren producten. Uit een analyse van SOMO blijkt dat 35 van de 44 luxemerken geen lijsten publiceren van de…