Direct naar inhoud
Mark Henley

Wereldwijd partnerschap wil mensenrechtenschendingen door bedrijven tegengaan

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Deze week ontmoetten 60 maatschappelijke organisaties uit de hele wereld elkaar in Genève op het VN-forum ‘Business and Human Rights’ om met elkaar het anaytisch raamwerk van het gloednieuwe project ‘Mind the Gap’ (gecoördineerd door SOMO) te bespreken.

Mind the Gap brochure

In dit vier jaar durende project willen we strategieën die bedrijven gebruiken om hun verantwoordelijkheid voor mensenrechtenschendingen te ontlopen, tegengaan.

Doelen van ‘Mind the Gap’

In het project willen we als eerste de strategieën blootleggen waarmee bedrijven proberen hun verantwoordelijkheid voor mensenrechtenschendingen te ontlopen. Een voorbeeld van zo’n strategie is het starten van juridische procedures om critici te intimideren en hen te belasten met juridische kosten.

Ten tweede willen we de tegenstrategieën ontwikkelen die het maatschappelijk middenveld helpt bij het verdedigen van mensenrechten of opkomen voor gerechtigheid, waaronder directe dialoog, het gebruik van juridische en niet-juridische klachtenmechanismen, publieke campagnes, geweldloos verzet en desinvestering.

Met onderzoek, analyse, capaciteitsopbouw, belangenbehartiging en engagement proberen we deze doelen te bereiken.

Geografische focus

Het project richt zich op de impact van schadelijke bedrijfsstrategieën op gemeenschappen en werknemers in vier verschillende doellanden: Brazilië, de Democratische Republiek Congo, Indonesië en de bezette Palestijnse gebieden. Ook wordt samengewerkt met partners uit India, China, Zuid-Afrika en Mexico. Op Europees en internationaal niveau  zullen de Europese Coalitie voor Corporate Justice (ECCJ) en SOMO op het gebied van onderzoek en lobby het voortouw nemen.

Doe mee!

Wil je deelnemen aan ‘Mind the Gap’? Neem dan contact op met Virginia Sandjojo.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.