Direct naar inhoud

Vrijhandelsverdragen hebben bijgedragen aan financiële crisis

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De financiële crisis lokt reacties uit uit alle hoeken van de wereld. Een veel gehoorde oplossing is om de financiële sector meer te reguleren. Een optie die bediscussieerd werd tijdens het World Economic Forum afgelopen januari in Davos, en ook tijdens de ideologische tegenhanger van deze belangrijkste internationale economische bijeenkomst, het World Social Forum in Brazilië.

Een van de deelnemers van het World Social Forum, SOMO senior onderzoeker Myriam Vander Stichele, zegt dat de discussies in Brazilië ingingen op andere aspecten van de financiële crisis dan de discussies in Davos. Volgens Myriam worden internationale vrijhandelsverdragen vaak niet meegenomen in de besprekingen.

“Internationale vrijhandelsverdragen hebben geleid tot deregulering and liberalisering van financiële diensten en kapitaalstromen. Om de financiële sector te reguleren is het dus nodig om de vrije handelsverdragen die de afgelopen tien jaar overeen gekomen zijn, opnieuw in te richten.”

Op de BBC website legt Myriam uit hoe de General Agreement on Trade in Services (GATS), een verdrag van de World Trade Organization (WTO), heeft bijgedragen aan het openstellen van de financiële sector. Bezoek de BBC website(opens in new window) om haar artikel te lezen.

Een ander artikel van Myriam over de financiële crisis kun je hier(opens in new window) lezen.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.