Direct naar inhoud
CC BY 2.0 SFT HQ via Flickr

Stop betrokkenheid van Nederlandse kledingbedrijven bij Oeigoerse dwangarbeid

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

De Chinese regering maakt zich op grote schaal schuldig aan mensenrechtenschendingen in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang. Naar schatting 1,8 tot 3 miljoen mensen doen gedwongen mee aan heropvoedingsprogramma’s of hebben te maken met een vorm van georganiseerde dwangarbeid. Onderzoek(opens in new window) heeft uitgewezen dat dwangarbeid in de kledingindustrie aanwezig is.

Betrokkenheid Nederlandse kledingindustrie

Door de omvang van dwangarbeid loopt alle Nederlandse textiel- en kledingbedrijven die in China laten produceren het risico betrokken te zijn bij het misbruik van Oeigoeren en andere moslimgemeenschappen in China. Nederlandse bedrijven moeten direct actie ondernemen om alle relaties met de Oeigoerse regio in hun toeleveringsketen te identificeren en te beëindigen. De huidige stappen van de meerderheid van de Nederlandse bedrijven zijn ontoereikend en fragmentarisch.

Oproep aanpak toeleveringsketen

Op 25 november vindt het rondetafelgesprek ‘Ketenimpact Oeigoerse dwangarbeid’ plaats. Een brede coalitie van organisaties, waaronder SOMO, roept de Nederlandse regering op om in Nederland wetgeving in te ontwikkelen om mensenrechtenschendingen in de Xinjiang waar Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn, aan te kunnen pakken.  Dat is nodig omdat in het dat nu in de maak is, het aanpakken van mensenrechtenschendingen in de toeleveringsketens een vrijwillige aangelegenheid voor Nederlandse bedrijven blijft.

 

 

Partners

Download

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.