Direct naar inhoud

Steunbetuiging aan dochter vermoorde inheemse leider

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Op dinsdag 28 juni hebben de Hondurese organisatie COPINH en de Global Justice Association bij het OM een klacht ingediend tegen ontwikkelingsbank FMO. Voor COPINH is dit onderdeel van hun voortdurende inspanningen om degenen die betrokken waren bij de moord op hun leider Berta Cáceres voor het gerecht te brengen. FMO financierde in 2014 het Agua Zarca-project in Honduras. De nieuwe klacht is gebaseerd op documenten waaruit blijkt dat het geld van FMO oneigenlijk is gebruikt.

Deze week is Bertha Zúniga Cáceres, de dochter van Berta Cáceres en nu coördinator van COPINH, in Nederland om te spreken met parlementsleden, media en maatschappelijke organisaties om aandacht te vragen voor hun zaak en de situatie in Honduras. SOMO vindt het belangrijk dat COPINH toegang heeft tot het Nederlandse rechtssysteem in haar zoektocht naar gerechtigheid.

SOMO en Both ENDS volgen de investeringen van FMO, waaronder Agua Zarca, al jaren kritisch. Hoewel SOMO niet betrokken is bij deze juridische stappen, hopen we dat de bank zal leren van haar fouten en haar investeringsmodel zal aanpassen in de richting van praktijken die het welzijn van lokale gemeenschappen en mensenrechtenverdedigers centraal stellen in haar ontwikkelingsmandaat.

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.