Direct naar inhoud
SOMO

SOMO veroordeelt Israëlische invallen bij zes Palestijnse NGO’s. Nederland moet in actie komen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vanmorgen deed het Israëlische leger een inval in het kantoor van onze partner Al-Haq – een Palestijnse mensenrechtenorganisatie in – en bij vijf andere Palestijnse maatschappelijke organisaties. Bij de gewelddadige invallen werden eigendommen in beslag genomen. Ook werd de voordeur verzegeld met een militair bericht waarin de organisaties onwettig worden verklaard.

Deze invallen zijn de meest recente escalatie in de voortdurende onderdrukking van Palestijnse maatschappelijke organisaties door Israël. Vorig jaar bestempelde Israël de zes NGO’s – Al-Haq, Addameer, the Bisan Center for Research & Development, Defence for Children International-Palestine, Union of Agricultural Workers Committees (UAWC), en de Union of Palestinian Women’s Committees (UPWC) – elk al als terroristische groepering.  Vorige maand zijn de wettelijke vertegenwoordigers van de organisaties (zoals advocaten) ook het doelwit geworden van pogingen tot criminalisering(opens in new window) , waardoor het grondrecht op juridische bijstand wordt belemmerd.

Oproep Al Haq: Bescherm het maatschappelijk middenveld

Al-Haq roept de internationale gemeenschap op(opens in new window) om onmiddellijk in te grijpen om de zes organisaties te beschermen. Financiën en bezittingen van de organisaties dreigen in beslag genomen te worden. Ook hun personeelsleden kunnen willekeurig worden gearresteerd en gevangengezet.

Op 12 juli 2022 gaven negen Europese landen, waaronder Nederland, een gezamenlijke verklaring uit waarin zij aangaven dat “er geen substantiële informatie van Israël was ontvangen die een herziening van ons beleid ten aanzien van de zes Palestijnse NGO’s zou rechtvaardigen op basis van het Israëlische besluit om deze NGO’s als ‘terroristische organisaties’ aan te merken.”

Nederland moet in actie komen

SOMO is vastbesloten om haar werk met Al-Haq, dat gedeeltelijk door Nederland wordt gefinancierd, voort te zetten en roept de Nederlandse regering, evenals andere landen op om:

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.