Direct naar inhoud

SOMO lanceert The Counter – een helpdesk voor activisten die de macht van het bedrijfsleven willen uitdagen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Met genoegen kondigen we aan dat SOMO een pro deo onderzoekseenheid opzet om activisten te helpen in hun strijd voor rechtvaardigheid.

(Persbericht Engels | Spaans | Frans)

The Counter, het loket dat over enkele maanden live gaat, wordt de wereldwijde ‘helpdesk’ die bedrijfsonderzoeken en -gegevens aanbiedt aan activisten, zodat zij bedrijven ter verantwoording kunnen roepen die maatschappelijke schade en milieuvernietiging veroorzaken.

SOMO doet al tientallen jaren onderzoek naar bedrijven en levert al langer bedrijfsonderzoek aan milieu- en mensenrechtenactivisten, maar dankzij een genereuze subsidie van de Nationale Postcode Loterij kunnen we onze activiteiten nu opschalen en The Counter opzetten.

SOMO’s bedrijfsonderzoek begint met het ‘volgen van het geld’. We duiken in bedrijfs- en kapitaalstructuren, eigendom en investeerders, bedrijfsvoering, financiën en bestuur om een dossier op te bouwen met bewijsmateriaal, dat gebruikt kan worden in een onderzoek, rechtszaak of campagne. Transparantie, waarheid, gerechtigheid en herstel — dat is waar we bij The Counter naar streven.

“Als iemand die al jaren bedrijfsgegevens opdiept en bedrijfsonderzoek levert aan gemeenschappen en activisten die moedig de misstanden van bedrijven aanvechten, ben ik enthousiast over wat we met The Counter kunnen bereiken. Ik heb met eigen ogen gezien hoe effectief transparantie, harde bewijzen en traceerbaarheid kunnen zijn als je grote bedrijven wilt uitdagen.” – Roberta Cowan

Door gebrekkige regulering konden multinationals jarenlang overal ter wereld dochterondernemingen en brievenbusmaatschappijen opzetten om nieuwe markten aan te boren, belastingen te ontwijken, kosten te verlagen en arbeidsnormen te ondermijnen. Dit heeft geleid tot talloze milieurampen, schendingen van werknemersrechten, het opzettelijk verdoezelen van toeleveringsketens en wijdverbreide straffeloosheid van bedrijven.

The Counter gaat niet alleen essentiële gegevens en bedrijfsinformatie verzamelen, maar ook helpen bij het samen uitstippelen van strategieën met activisten, maatschappelijke organisaties, advocaten en journalisten, zodat ze de gegevens kunnen gebruiken waar dat het meest effectief is, bijvoorbeeld in publieke campagnes, bij regelgevende instanties, in rechtszalen en in de media.

De komende maanden bereiden we de helpdesk voor en nemen we nieuw personeel aan. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan hier in voor updates.

Blijf op de hoogte

Abonneer op updates over The Counter

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.