SOMO publiceert een reeks infosheets over de elektronicasector speciaal voor ethische beleggers die de strategie van engagement hanteren. Onder ethische beleggers wordt het engagement model steeds populairder: steeds vaker gaan zij een actieve dialoog met het management van ondernemingen aan. Op die manier willen ze de onderneming stimuleren de prestaties op het gebied van mensenrechten en milieu te verbeteren. SOMO wil deze doeltreffende manier van bedrijfsbeïnvloeding ondersteunen. Op basis van diverse onderzoeken van SOMO en ervaringen binnen het project makITfair, ontwikkelde SOMO infosheets waarin op toegankelijke wijze de belangrijkste sociale- en milieuproblemen uiteen worden gezet. Deze sheets bieden een handvat voor beleggers over hoe zij de dialoog met bedrijven kunnen aangaan. In deze reeks van drie infosheets worden niet alleen de grootste problemen aangekaart, maar ook oplossingrichtingen aangegeven als het gaat om de metaalwinning voor elektronica in conflictgebieden, arbeidsrechtenschendingen in lage lonen landen en de verwerking van elektronica afval. Deze reeks is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Stichting Doen.
lees meer mindergerelateerde content
Nieuwe toolkit tegen schadelijke bedrijfsstrategieën
Het Mind the Gap-project heeft een nieuwe toolkit gelanceerd voor ngo’s om strategieën aan te pakken die bedrijven vaak aanwenden om verantwoordelijkheid voor schendingen van mensenrechten en milieuschade in hun toeleveringsketens te ontlopen. De counter-strategies…
Wat kan SOMO Services voor u betekenen?
lees meerSteunbetuiging aan dochter vermoorde inheemse leider
Op dinsdag 28 juni hebben de Hondurese organisatie COPINH en de Global Justice Association bij het OM een klacht ingediend tegen ontwikkelingsbank FMO. Voor COPINH is dit onderdeel van hun voortdurende inspanningen om degenen die…
Proactieve houding van Nederland gewenst in de onderhandelingen over het VN verdrag ‘mensenrechten en bedrijfsleven’
Vandaag start de zevende onderhandelingsronde over het VN verdrag ‘mensenrechten en bedrijfsleven’ dat de bedrijven wereldwijd moet gaan verplichten om mensenrechten en milieu te respecteren. Over dit juridisch bindende verdrag wordt al sinds 2014 onderhandeld…
Myanmarese burger dient klacht in tegen Noors telecombedrijf om gevaarlijke inbreuk op privacy
Een burger van Myanmar heeft bij de Noorse gegevensbeschermingsautoriteit een klacht ingediend tegen Telenor Group om de gevaarlijke overdracht tegen te gaan van gevoelige gebruikersgegevens bij de verkoop van een dochterbedrijf van de telecom-multinational in…
Tread cautiously
Respecting rights or ticking boxes?
SOMO en Both ENDS veroordelen geweld tegen inheemse gemeenschap bij de Barro Blanco-dam in Panama
Leden van de inheemse Ngäbe Buglé-gemeenschap zijn op vrijdag 29 oktober 2021 door de Panamese politie aangevallen op stuk land nabij de door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO gefinancierde Barro Blanco-stuwdam. De slachtoffers, allen leden van…
Waarom is de EU nog steeds afwezig bij de VN-onderhandelingen over bindende regels voor bedrijven?
Het vertrek van Telenor uit Myanmar – een waarschuwing voor de rechtvaardige transitie
Kabinet ontwijkt Kamervragen over SOMO-onderzoek naar lobby bedrijfsleven
Het kabinet geeft geen concrete antwoorden op Kamervragen over de lobby van bedrijvenorganisatie VNO-NCW bij de Nederlandse overheid over wetgeving voor duurzaam en verantwoord ondernemen. SOMO publiceerde in mei van dit jaar een artikel dat…