Direct naar inhoud

Protestmars tegen vrijhandelsverdrag in India

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op de vooravond van de EU-India Summit in New Delhi, die plaats vindt op 10 februari, nam SOMO deel aan een analyse van de lopende onderhandelingen tussen de EU en India voor een vrijhandelsverdrag. Samen met maatschappelijke organisaties in India en Europa, en partnerorganisatie Madhyam, maakt SOMO zich zorgen over de negatieve gevolgen voor grote kwetsbare groepen in India. Zowel binnen de EU als in India weigeren onderhandelaars en top politici naar deze bezwaren te luisteren. Daarom houden organisaties, boeren en vakbonden een protestmars tijdens de summit op 10 februari 2012 in New Delhi.

SOMO maakte samen met Madhyam een analyse van de Europese eis dat India haar financiële sector verder zou openen (zie ook hier(opens in new window) ). Europese banken richten zich alleen tot de rijke middenklasse en hebben geen enkel filiaal in de rurale gebieden waar de nood voor bankdiensten het grootst is. Bovendien zijn ze heel actief in speculatieve financiële producten (derivaten) wat tot instabiliteit in India kan leiden (zoals ook in Zuid Korea gebeurde)(opens in new window) . Ook het feit dat de Europese hervorming van de financiale dienstensector verre van afgewerkt en ingevoerd is (lees SOMO’s Newsletter over de EU financial reforms(opens in new window) ), betekent dat Europese banken, die in India vooral grote winst willen te maken, dat kunnen doen op een riskante manier. De regels van het handelsverdrag zullen bovendien de mogelijkheid tot regulering in India, en in Europa, belangrijke beperkingen opleggen (zie ook SOMO paper: Business As Usua(opens in new window) l )

SOMO heeft ook aangetoond dat de liberalisering van investeringen en de nieuwe regels ter bescherming van Europese investeringen in vrijhandelsverdragen, zoals met India, vooral het Europese bedrijfsleven voordelen biedt maar de democratische besluitvorming en sociale rechten in het gastland ondermijnt (zie als achtergrond:‘The Netherlands: A Gateway to Treatyshopping’(opens in new window) ).

Het openstellen van de Indiase markt voor buitenlandse supermarkten heeft bijvoorbeeld al zoveel protest tot stand gebracht dat het Parlement tot stilstand kwam. Vele kleine winkels en informele verkopers (vendors) en hun kleine of informele leveranciers dreigen hun baan te verliezen zonder uitkomst op ander werk.

Maatschappelijke organisaties geven van 14 tot 16 uur lokale tijd in New Delhi een persconferentie in de Press Club of India om hun bezwaren en assessments die de samen met verschillende delen van de bevolking maakten uiteen te zetten.

SOMO Senior Researcher Myriam Vander Stichele is bij deze persconferentie aanwezig en bereikbaar op: + 31 6 12060158.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.