Direct naar inhoud

Pluspetrol aangeklaagd in ‘Tribunal Permanente de los Pueblos’

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Van 14 tot en met 18 mei vond in Madrid het ‘Tribunal Permanente de los Pueblos’ plaats. Tijdens dit tribunaal worden mensenrechtenschendingen door multinationale ondernemingen in Latijns Amerika aan de kaak gesteld door vertegenwoordigers van de lokale bevolking die bij officiële instanties niet terecht kunnen. Een van de beklaagde bedrijven was het van oorsprong Argentijnse oliebedrijf Pluspetrol Resources Corporation. Zij worden beschuldigd van de vernietiging van het leefgebied van de Quechua indianen in de noordelijke Amazone van Peru. Een onderzoeker van SOMO was bij het tribunaal aanwezig om de bedrijfsstructuur van Pluspetrol toe te lichten. Sinds 2000 is het hoofdkantoor van Pluspetrol namelijk gevestigd in Amsterdam.

Het bedrijf heeft tevens dochterondernemingen in een aantal belastingparadijzen zoals de Kaaiman Eilanden en de Britse Maagdeneilanden. Daarnaast is Pluspetrol gevestigd in de landen waar de eigenlijke commerciële en operationele activiteiten plaatsvinden zoals Peru, Bolivia, Colombia en Argentinië.

Het hoofdkantoor in Nederland is een zogenoemd brievenbusbedrijf; een bedrijf zonder werknemers dat gevestigd is in een trustkantoor. Er vinden dus geen commerciële of operationele activiteiten plaats, maar omdat Pluspetrol op papier wel in Nederland is gevestigd kan het bedrijf gebruik maken van de belastingvoordelen die Nederland biedt en de investeringsverdragen die Nederland heeft afgesloten. Dit geeft Pluspetrol de mogelijkheid belasting te ontwijken via Nederland of de Nederlandse bilaterale investeringsverdragen te gebruiken om Peruaanse wetgeving tegen te houden.

In de uitslag van het Volkstribunaal, die op 17 mei in het Circulo de Bellas Artes bekend werd gemaakt, wordt Pluspetrol schuldig bevonden aan het schenden van de rechten van inheemse gemeenschappen. Lees de volledige uitslag van het tribunaal in het Spaans hier(opens in new window) of in het Engels(opens in new window) . Voor een Nederlands impressie van klik hier(opens in new window) .

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.