Direct naar inhoud
Marjory Haringa

Over ons

SOMO onderzoekt multinationals. Onafhankelijk, feitelijk en kritisch, met een helder doel – een eerlijke en duurzame wereld, waarin publieke belangen zwaarder wegen dan bedrijfsbelangen.

Als Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen werken we sinds 1973 we aan het hervormen van het economische systeem door de macht van bedrijven in te perken en sociale rechtvaardigheid te vergroten. We voeren actiegericht onderzoek uit om de impact en ongekende macht van multinationals bloot te leggen en om de onderliggende structuren die hieraan ten grondslag liggen te laten zien.

We zijn gevestigd in Amsterdam en zijn een kennis- en onderzoeksinstituut, maar we werken nooit alleen. Partnerschappen en het opbouwen van allianties zitten in ons bloed. Door samen te werken met honderden organisaties over de hele wereld zorgen we ervoor dat ons invloedrijke onderzoek daar belandt waar het de meeste impact heeft – bij gemeenschappen, in rechtszalen en op de bureaus van maatschappelijke organisaties, media en politici.

De macht van bedrijven ter verantwoording roepen

De gevolgen van ongebreidelde macht van bedrijven voor mens en milieu zijn goed gedocumenteerd:

Volgens de logica van ‘groei tegen elke prijs’ is het belangrijkste doel van een bedrijf het maximaliseren van de waarde voor de aandeelhouders. Dit heeft geleid tot omstreden strategieën door bedrijven die investeerders willen aantrekken – van de aankoop van eigen aandelen en buitensporige dividenduitkeringen die vaak gefinancierd zijn met schulden, tot agressieve belastingplanning.

In de loop der tijd is de macht van bedrijven verstevigd door het bouwen van een omvangrijk stelsel van wetten, beleid, verhalen en mythen. Het probleem is systemisch.

The Counter

Sinds jaar en dag ondersteunt SOMO met specialistische gegevens en advies de groeiende, wereldwijde inspanningen van maatschappelijke organisaties om de buitensporige macht van bedrijven uit te dagen. Omdat de vraag naar onze diensten jaarlijks toeneemt, zijn we in 2023 gestart met ‘The Counter’. Een helpdesk waar maatschappelijke organisaties en journalisten met een publiek belang terecht kunnen voor kostenloos maatwerk. Zo kunnen zij gebruik maken van meer dan vijf decennia aan kennis en expertise bij SOMO.

Bedrijfsgerelateerde mythes aanvechten

Hier bij SOMO maken we deel uit van een groeiende beweging van burgeractivisten, niet-gouvernementele organisaties en academici die oproepen tot diepgaande veranderingen in de wereldeconomie.

Een essentieel onderdeel van de benodigde verandering is het uitbannen van de dominante bedrijfslogica van ‘het maximaliseren van aandeelhouderswaarde’ – ofwel zoveel mogelijk winst uit een bedrijf halen voor aandeelhouders. Dit gaat bijna altijd ten koste van werknemers, gemeenschappen en de planeet.

Verhalen en mythes die geen ruimte bieden voor alternatieven, vormen de kern van het huidige economische systeem. Als kernelement van onze strategie werken we bij SOMO in allianties om deze verhalen te veranderen, mythes te ontkrachten en nieuwe alternatieven te ontsluiten.

Ons netwerk

Bij SOMO werken we via langdurige samenwerkingsverbanden op vijf continenten. We spelen een centrale rol in het verbinden van mensen die zich inzetten tegen misbruik door bedrijven met de fora die de structurele oorzaken aanpakken. Hoewel ons pleidooi zich vaak richt op de EU als gastland voor multinationals, werken we ook samen met partners in andere regio’s om ervoor te zorgen dat ons werk de grootst mogelijke impact heeft.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.