Direct naar inhoud
Gwenn Dubourthoumieu

Nieuwe brochure ‘Katanga Calling’

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Van de prijs die wij betalen voor onze elektronica, komt maar weinig terecht bij de mensen die de metalen voor ons uit grond halen. Zo ook het cobalt uit de Democratische Republiek Congo, een belangrijke grondstof voor batterijen en accu’s. Congolezen verdienen er weinig aan. Sterker nog, de mensen en de natuur betalen een hoge prijs.

Het conflict in de oostelijke provincies van de Democratische Republiek Congo (DRC) is één van de bekendste conflicten dat om hulpbronnen draait. Straffeloosheid en zwakke publieke instituties leiden tot terugkerend geweld, waarbij de controle over de rijke bodemschatten van Congo een centrale katalysator is. Hoewel de veiligheidssituatie in Katanga op dit moment veel beter is dan in de naburige Kivu provincies, vindt er nog steeds mijnbouw plaats die ten koste gaat van mens en milieu. Gemeenschappen betalen een hoge prijs wanneer ze plaats moeten maken voor mijnbouwprojecten en niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. In de gevaarlijke groeves riskeren werknemers hun gezondheid en hun leven.

Na smelten en raffinage, worden mineralen zoals cobalt gebruikt in consumentenproducten zoals mobiele telefoons en laptops, auto-accu’s, gereedschap, lenzen, sieraden en gezondheidszorg. Naar aanleiding van het debat over de ethische inkoop van mineralen en ketenverantwoordelijkheid zijn er een aantal specifieke maatregelen genomen op het gebied van conflictmineralen. Zo vereist de Dodd-Frank Act (2010) dat beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten de bron van mineralen openbaren in hun producten. De Europese Commissie heeft een conflictmineralen regulering voorgesteld die momenteel wordt besproken in het Europees Parlement.

Katanga Calling

Er is echter veel meer nodig is om de rechten van de mens en de milieuomstandigheden in de mijngebieden van onze wereld te verbeteren. Milieudefensie, SOMO en GoodElectronics publiceerden samen de brochure ‘Katanga Calling’ dat de mens en milieukosten van cobaltwinning in Katanga beschrijft.

Stem voor conflictvrije elektronica

Meer over cobaltwinning in Katanga en eerlijke elektronica

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.