Direct naar inhoud
Owen Moore_CC ATT

Nederland moet meer openheid van zaken geven over belastingdeals

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Arnold Merkies
Gepubliceerd op:

Nederland is de enige EU lidstaat die niet heeft aangegeven hoeveel belastingafspraken met multinationals er van kracht zijn, blijkt uit cijfers die gisteren zijn vrijgegeven door de Europese Commissie. Het gaat hier om de zogeheten ‘advanced pricing agreements’, waarbij afspraken worden gemaakt over de prijzen voor handel in producten of diensten binnen een bedrijf. Tax Justice Nederland vindt dat er snel meer openheid van zaken moet worden gegeven.

Europese Commissie: Statistics on APAs in the EU at the End of 2016

Nederland is internationaal onder vuur komen liggen door de afspraken die de belastingdienst achter gesloten deuren maakt met multinationals, de zogeheten rulings. Zo oordeelde de Europese Commissie in 2015 dat Nederland aan Starbucks illegale staatssteun verleende door middel van afspraken met de belastingdienst. Afgelopen najaar bleek ook uit gelekte informatie van de Paradise Papers dat de Nederlandse belastingdienst tegen de regels in had gehandeld bij een afspraak met Procter & Gamble, die ging over het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar naar de Kaaimaneilanden.

Het ministerie van Financiën is inmiddels met meer informatie naar buiten gekomen en heeft een eigen onderzoek gedaan naar de Nederlandse rulings. Daarbij is echter niet inhoudelijk naar de rulings gekeken. Er is alleen gekeken of de procedures zijn gevolgd. Ook de afspraken met Starbucks en Inter Ikea zouden volgens het ministerie volgens het boekje zijn verlopen, maar toch doet de Europese Commissie er onderzoek naar. Onlangs riep Eurocommissaris Pierre Moscovici Nederland bovendien nogmaals tot de orde vanwege haar agressieve belastingbeleid.

De inhoud en onderhandelingen van de rulings zijn in Nederland strikt geheim. Dankzij rulings kunnen multinationals onderhandelen met de belastingdienst over de uitwerking van wet- en regelgeving. Dit opent mogelijkheden om door het hanteren van irreele verrekenprijzen intern te schuiven met winsten en zo het betalen van belasting te ontlopen.

Meer transparantie over de onderhandelingen en inhoud van rulings is volgens Tax Justice Nederland(opens in new window) van groot belang, zodat zichtbaar wordt of en wanneer deze rulings gebruikt worden voor belastingontwijking. Daarom moet er een publiek register komen waarin alle afgesloten rulings openbaar worden gemaakt.

Lees hier ook de analyse van Eurodad(opens in new window)

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Arnold Merkies
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.