Direct naar inhoud

Naar een wereldwijd financieringssysteem in dienst van duurzame ontwikkeling

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De financiële crisis – die is ontstaan in de ontwikkelde landen – heeft grote gevolgen voor de opkomende economieën en de ontwikkelingslanden. In sommige landen zijn armoede en werkloosheid dramatisch gestegen als gevolg van de crisis. Het project pleit voor een garantie op het afstemmen van Europese economische stimuleringspakketten op ontwikkelingskwesties, het Europese ontwikkelingsbeleid en de Millenniumdoelen (MDG’s). Het project volgt de effecten van de financiële crisis en de nu voorgestelde financiële hervormingen voor het ontwikkelingsbeleid. Zij informeren daarover onder andere via een driemaandelijkse nieuwsbrief.

Om de oorzaken van de crisis aan te pakken en de weg in te slaan naar duurzame economische ontwikkeling, zal het project nieuwe regelgeving en nieuwe maatregelen voor toezicht op de financiële markten in de EU en elders in de wereld aanbevelen, waarin rekening wordt gehouden met de belangen van ontwikkelingslanden en in het bijzonder met de belangen van de armen overal ter wereld.

De volgende kwesties zullen aan bod komen: het voorkomen van voedselspeculatie; regulering van offshorecentra; regulering en toezicht op alle financiële actoren en producten; versterking van publieke banken; microbanken en coöperatieve banken; hervorming van het wisselkoerssysteem en de wereldwijde reservesystemen.

Elke kwartaal verschijnt de nieuwsbrief over ontwikkelingen op het gebied van financiële hervormingen in de EU en met analyses en achtergrondinformatie. Met het doel NGO’s en andere maatschappelijke actoren te betrekken bij het betreffende debat.

Bezoek de EU Financial Reforms website (opens in new window) (Engelstalig) en/of neem een abonnement op de driemaandelijkse nieuwsbrief(opens in new window) (Engelstalig).

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.