Direct naar inhoud

MVO Kieswijzer maakt MVO-ambities politieke partijen inzichtelijk

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De MVO Kieswijzer(opens in new window) laat zien welke politieke partijen het aandurven om de overheid een stevige rol te laten spelen bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De ChristenUnie komt naar voren als de partij met de meest uitgewerkte ideeën over MVO-beleid. De Partij voor de Dieren en GroenLinks nemen de tweede en derde plek in. Veel andere partijen, waaronder VVD, CDA en PVV, zien geen of nauwelijks een rol voor de overheid in MVO.

Het MVO Platform vergeleek voor de MVO Kieswijzer de ambities van de elf grootste politieke partijen op MVO. De verkiezingsprogramma’s zijn door het MVO Platform beoordeeld op negen actuele MVO-onderwerpen. Bijvoorbeeld rond de onderwerpen: arbeidsomstandigheden in de keten, toegang tot recht voor slachtoffers van schendingen door bedrijven en belastingontwijking.

De belangrijkste conclusies

Verwachtingen MVO Platform

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet alleen iets van bedrijven. Ook de overheid heeft hierin een belangrijke taak, als wet- en regelgever, marktpartij, voorbeeldconsument en als facilitator van MVO. “Wij vinden dat de overheid duidelijk moet aangeven wat van bedrijven wordt verwacht als het gaat om het respecteren van milieu, arbeids- en mensenrechten in binnen- en buitenland en dit bekrachtigen in beleid en wetgeving. Zo nodig moeten bedrijven ook aansprakelijk worden gesteld voor betrokkenheid bij misstanden”, aldus Suzan van der Meij, coördinator van het MVO Platform.

De MVO Kieswijzer 2017 is ontwikkeld door het MVO Platform(opens in new window) en is mede tot stand gekomen door: Amnesty International(opens in new window) CNV Internationaal(opens in new window) FNV Mondiaal(opens in new window) Foundation Max van der Stoel(opens in new window) Oxfam Novib(opens in new window) Schone Kleren Campagne(opens in new window) SOMOTax Justice NL(opens in new window)  en UNICEF Nederland(opens in new window) .

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.