Direct naar inhoud

Misstanden Indiase kledingfabrieken

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) beschuldigen ruim twintig kledingmerken ervan samen te werken met textielfabrikanten in de Indiase regio Tamir Nadul waar misstanden zijn geconstateerd. Bedrijven als C&A, Mexx, Diesel, Only en Jack & Jones (beide Bestseller groep) worden genoemd in het rapport dat vrijdag verscheen.

De tienermeisjes die in deze fabrieken werken, krijgen volgens het onderzoek minder dan het minimumloon betaald en mogen het terrein van de fabriek niet verlaten. Textielbedrijf Eastman Exports is een van de Indiase bedrijven die in het ‘Sumangali’ rapport van dergelijke misstanden wordt beschuldigd.

In een reactie laat Mexx weten dat het bedrijf in 2009 de samenwerking met Eastman Exports heeft beëindigd. C&A reageert in de Volkskrant en laat weten bij controle van de arbeidsomstandigheden bij Eastman Exports "geen enkel bewijs" te hebben gevonden van uitbuiting van werknemers.

Sumangali betekent ‘getrouwde vrouw’ in het Tamil. Werkneemsters van de fabriek zou een bonus zijn beloofd tussen vierhonderd en achthonderd euro na drie of vier jaar. Deze bonus zou als bruidsschat kunnen fungeren en daarom wordt dit model het sumangali-systeem genoemd. De gedragscodes van westerse kledingmerken veroordelen dergelijke beloningssystemen. Volgens SOMO en LIW is het beloofde bedrag geen bonus, maar ingehouden loon.

Bron: FashionUnited World Wide ltd.
(opens in new window)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.