Direct naar inhoud
Daniel Lima / CIDH via Flickr

Teken de petitie: Mensenrechten boven winst

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Mensenrechten gaan altijd vóór winst. Toch?! Helaas gaat dit in de praktijk vaak niet op. Ontwikkelingsprojecten en buitenlandse investeringen in ontwikkelingslanden hebben vaak negatieve consequenties voor mensen in de directe omgeving: hun land wordt onteigend, hun leefomgeving ernstig vervuild, of hun arbeidsomstandigheden zijn ver onder de maat.

Wanneer natuurbeschermers en mensenrechtenverdedigers hiertegen in opstand komen, worden ze in toenemende mate bedreigd, geïntimideerd en soms zelfs vermoord. En dat allemaal vanwege bedrijfsbelangen en economische groei.

Nederland moet meer doen voor mensenrechten

Mensen die kwetsbare natuur of land beschermen en voor hun rechten opkomen, verdienen het om beschermd te worden. Gelukkig wordt er binnen de VN-mensenrechtenraad gewerkt aan een verdrag om bedrijven verantwoordelijk te houden voor mensenrechtenschendingen en de toegang tot recht voor slachtoffers te vergroten. Helaas werkt Nederland tot op heden niet mee. Daarom is het belangrijk dat we minister Koenders overtuigen dat de Nederlandse overheid echt mee moet gaan werken aan de totstandkoming van dit verdrag!

Historische kans, grijp hem

Mariëtte van Huijstee (senior onderzoeker bij SOMO op bedrijven en mensenrechten): “Nederland heeft mensenrechten hoog in het vaandel staan, maar handelt daar in dit geval niet naar. Vorig jaar is Nederland afwezig geweest bij de VN-onderhandelingen over een verdrag voor internationale bedrijven en mensenrechten, en ook dit jaar dreigt ons land weer afwezig te zijn. En dat terwijl dit verdrag harder nodig is dan ooit. Door conflicten met multinationals zijn er veel slachtoffers en soms zelfs doden. De recente moord op Berta Cáceres is hier een voorbeeld van.

Als Nederland en andere Europese landen zich wel met dit verdrag bezig houden, krijgt het meer draagvlak en daarmee meer kans van slagen om echt iets te betekenen voor slachtoffers van bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen. Nederland kan dan zijn zorgen over het verdrag inbrengen en het verdrag mede vorm geven, in plaats van het proces te boycotten en daarmee het initiatief feitelijk de nek om te draaien. Daarom roepen we iedereen op om het Earth Alarm(opens in new window) van Milieudefensie of de petitie(opens in new window) van WeMove.EU te tekenen.”

Laat van je horen!

Teken het Earth Alarm (opens in new window) van Milieudefensie. Alle Nederlandse handtekeningen worden aangeboden aan minister Koenders. Lees meer over het VN-verdrag op de website van de Treaty Alliance(opens in new window) , waar ook SOMO en Milieudefensie deel van uit maken.

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.