Direct naar inhoud
Lobbywatch NL

Nieuwe coalitie maakt zich sterk voor transparante lobby

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Lobbywatch is een nieuwe Nederlandse coalitie die zich inzet voor transparante lobby. Het initiatief wordt vandaag officieel gelanceerd met een website, nieuw onderzoek en een manifest met aanbevelingen om lobby in Nederland beter te reguleren en besluitvorming transparanter te maken.

Invloed bedrijfsleven

Het eerste onderzoek van de Lobbywatch-coalitie gaat over de lobby rond de (hernieuwde) toelating van het bestrijdingsmiddel glyfosaat. De onderzoekers concluderen dat het bedrijfsleven in dit geval grote invloed heeft gehad op de besluitvorming. Zo kwam de beoordeling van de EU en Nederland tot stand op basis van door de industrie zelf aangeleverde studies. Daarnaast is er actief gelobbyd richting staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken).

Omstreden onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat Van Dam de argumenten van het bedrijfsleven grotendeels heeft overgenomen. Vooral de stelling dat ‘de wetenschap’ geen bezwaar ziet tegen toelating van glyfosaat valt op, omdat een bekende studie van de World Health Organisation (WHO) het tegenovergestelde concludeert. Op basis van deze omstreden conclusie negeerde Van Dam het voorzorgsbeginsel dat burgers moet beschermen tegen stoffen waarvan de veiligheid niet is vastgesteld.

Maak lobby transparant

Volgens Lobbywatch toont het onderzoek aan dat de Nederlandse overheid te weinig inzicht geeft in de wijze waarop zij belangen weegt. Hierdoor ontstaat een risico dat belangen niet gelijk worden gewogen. Lobbywatch heeft daarom een manifest opgesteld waarin zij de politiek oproept om lobby beter te reguleren. De overheid moet meer openheid geven over de inbreng van externe partijen, zowel van bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschappelijke onderzoeken in de besluitvorming. Daarnaast pleiten de betrokken organisaties voor meer inzicht in de agenda’s van verantwoordelijke bestuurders, politici en ambtenaren.
Lobbywatch is een samenwerkingsverband dat wordt aangestuurd door: Transparancy International Nederland(opens in new window) , Transnational Institute (TNI)(opens in new window) , SOMO, Milieudefensie(opens in new window) en foodwatch Nederland(opens in new window) .

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.