Direct naar inhoud

’Lobby houdt regulering termijnmarkten tegen’

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Volgens Vander Stichele is EU-commissaris Dacian Ciolos ervan overtuigd dat markten nu niet goed functioneren. De beweeglijkheid op de markt leidt volgens Vander Stichele tot onzekerheid bij boeren en daardoor tot een ongezond investeringsklimaat.

Wanneer boeren niet investeren, kunnen duurzaamheidstoestellingen noch de competitiviteit van de EU-landbouw worden veiliggesteld.

Vander Stichele roept op tot het vergroten van transparantie door het identificeren van spelers op de termijnmarkt. ?Betreft het handelsbedrijven, agrariërs, verwerkers of speculanten? In de VS moet dit kenbaar gemaakt worden, waarop vervolgens de posities die men in kan nemen kan worden gelimiteerd.” Snelheid is daarbij geboden, aldus Vander Stichele.

Volgens Vander Stichele spelen de financiële partijen louter een negatieve rol. ”De papieren markt is nu groter dan de fysieke markt en dat moet worden aangepakt.” Bas Eickhout, Europarlementariër namens De Groenen, gaat nog een stap verder. ”Als de partijen die niet echt iets doen met het fysieke product geen toegevoegde waarde bieden, moeten we kijken of ze niet buitengesloten kunnen worden.”

Bron: Agrarisch Dagblad

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.