Direct naar inhoud

Lithium is (nog) niet duurzaam

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Duurzaamheid omvat niet alleen het optimaliseren van een productieproces en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen, maar ook goede werkomstandigheden voor werknemers. Bij de winning van lithium in Bolivia ontstaat sociale onrust, en bij de productie van de batterijen in China worden de werkomstandigheden geschonden. Lithium-ion batterijen kunnen hierdoor niet duurzaam genoemd worden.

The Electric Car Battery

Bolivia
Bolivia heeft grote hoeveelheden lithium in zijn bodem. De stijgende vraag naar lithium zorgt voor oplopende spanningen tussen verschillende belanghebbenden. Er zijn grote protesten geweest tegen de exploitatie van de lithiummijnen door buitenlandse bedrijven, en de betrekkingen tussen Chili en Bolivia lopen op doordat beide landen koploper willen zijn in de winning van lithium.

China
China is de grootste producent van de lithium-ion batterijen. Build Your Dream (BYD), een Chinees bedrijf dat batterijen maakt voor zowel elektronische apparatuur als voor elektrische auto’s, is berucht om zijn arbeidsintensieve ondernemingsmodel. Uit gesprekken met werknemers komen talloze schendingen naar voren van zowel de nationale Chinese als de internationale arbeidsnormen. Daarbij moet o.a. worden gedacht aan excessieve arbeidstijden, gedwongen overwerk en het weren van vakbonden. Het bedrijf overtreedt ook arbeidsregels door systematisch sollicitanten af te wijzen die zijn besmet met het hepatitis B-virus.

Lithium-ion batterijen komen terug in veel producten die moeten leiden tot een duurzamere toekomst. De batterijen zijn te vinden in elektrische auto’s, mobieltjes en laptops. De lithium-ion batterijen zijn een verbetering ten opzichte van de vorige generatie batterijen, omdat ze langer mee gaan. Of de lithium batterijen beter zijn voor het milieu ten opzichte van de vorige generatie batterijen is niet onderzocht. SOMO-onderzoeker Tim Steinweg, “We hebben niet specifiek gekeken naar andere soorten batterijen, maar er is veel overlap tussen de producenten van lithium en nikkel-cadmium batterijen. De werkomstandigheden in de batterijfabrieken zijn dus te generaliseren. Voor de mijnen is dit een ander verhaal.”

Het rapport is niet bedoeld om de productie van lithium in een slecht daglicht te brengen. Steinweg: “Het zou me niks verbazen als de productie van de nikkel-cadmium batterijen slechter blijkt te zijn. Waar het om gaat is dat we te maken hebben met een nieuwe industrie, waarbij we de werkomstandigheden mee moeten nemen om lithium echt duurzaam te mogen noemen.”

Het volledige rapport, via SOMO

 

Bron: Club van 30

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.