Direct naar inhoud
Oscar Timmers

Lancering van het ‘Responsible Mica Initiative’

Gepubliceerd op:

Het ‘Beauty and a Beast’ rapport over kinderarbeid in de Indiase mica mijnindustrie, en over de Nederlandse bedrijven die het door kinderen gemijnde mineraal in hun producten gebruiken, droeg bij aan de totstandkoming van het “Responsible Mica Initiative”, dat in januari 2017 gelanceerd werd in Parijs.

Beauty and a Beast

Mica is een mineraal dat verf en cosmetische producten een glanzend, parelachtig effect geeft. SOMO’s onderzoek, ter ondersteuning van een Terre des Hommes campagne om een eind te maken aan kinderarbeid in de Indiase mica mijnindustrie, schat dat er minstens twintigduizend kinderen werkzaam zijn in de Jharkand/Bihr mijnen. De campagne startte in Nederland met vragen in de Tweede Kamer(opens in new window) over Nederlandse verf, elektronica en chemie bedrijven die door kinderen gemijnde mica inkopen en verspreiden naar andere internationale bedrijven in meerdere industriesectoren.

Het “Responsible Mica Initiative” is een unieke samenwerking tussen ontwikkelingsorganisaties en bedrijven met als doel kinderarbeid en onmenselijke werkomstandigheden in de Indiase mica mijnindustrie uit te bannen. Het “Responsible Mica Initiative” is een positief resultaat van de Delhi multi-sector Summit over mica in februari 2016, ondersteund door de resultaten van het veldonderzoek gedaan door SOMO en Terre des Hommes.

Leden van het “Responsible Mica Initiative”

Momenteel zijn er 22 stakeholders verbonden aan het “Responsible Mica Initiative”. Onder hen zijn bedrijven die in het ‘Beauty and a Beast’ rapport worden vernoemd, zoals Philips, AkzoNobel, Merck, Surdarshan, Lóreal en Kuncai. Het “Responsible Mica Initiative” nodigt alle spelers in de Indiase micaproductieketen uit om lid te worden. Meer informatie over de leden vindt u op de website(opens in new window) .

Verantwoord inkoopbeleid en lokale betrokkenheid

Het “Responsible Mica Initiative” heeft drie hoofddoelen omschreven om de komende vijf jaar tot een 100% verantwoorde micaproductieketen te komen:

Meer informatie over het “Responsible Mica Initiative” vindt u op hun website(opens in new window) .

 

Meer informatie nodig?

Partners

Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.