Direct naar inhoud

Kritiek op pensioenfondsen om voedselspeculatie

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In een Zembla-documentaire zegt de speciale VN-rapporteur Olivier de Schutter vanavond dat de activiteiten van de pensioenfondsen op de voedselmarkten “niet los te zien zijn van het effect op de armen in ontwikkelingslanden”. De econoom stelt dat “de enige verantwoordelijke houding van pensioenfondsen is zich te onthouden van beleggingen in voedselgrondstoffen”.

De totale investeringen van pensioenfondsen worden geschat op 5 miljard euro. Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft met 700 miljoen euro de meeste beleggingen. Ook ABP met circa 500 miljoen euro en de pensioenfondsen in de metaalsector met 350 tot 400 miljoen euro beleggen in voedselderivaten. Die stijgende prijzen hebben er volgens de Verenigde Naties toe geleid dat dit jaar 140 miljoen mensen extra aan ondervoeding lijden.

Steeds meer studies constateren een verband tussen de grote instroom van beleggingskapitaal op de voedselderivatenmarkten en de stijging van de voedselprijzen, stelt Somo. Pensioenfondsen vinden de onderzoeken zwak en willen zich (nog) niet terugtrekken. Zij voelen zich geen speculant, omdat ze niet uit zijn op kortetermijnwinst, maar in grondstoffen beleggen om risico’s te spreiden.

© NRC

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.