Direct naar inhoud
Lauren Decicca/MAKMENDE

Klacht tegen C&A ingediend bij kledingconvenant

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Kledinggigant pakt problemen bij toeleverancier in Myanmar niet aan

Vandaag dienen SOMO, Schone Kleren Campagne (SKC) en een arbeidsrechtenorganisatie uit Myanmar (die uit veiligheidsoverwegingen anoniem moet blijven) een klacht in over kledingbedrijf C&A bij de klachten- en geschillencommissie van het Nederlandse Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Reden is de ondermaatse inspanning van C&A om problemen aan te pakken bij een kledingfabriek in Myanmar. Het management van de kledingfabriek richtte in 2018 de net gestarte vakbond te gronde en dwong werknemers akkoord te gaan met een ongunstig bonussysteem. SOMO, SKC en de arbeidsrechtenorganisatie uit Myanmar hopen dat de klachtenprocedure C&A aanzet om wel in actie te komen.

Pauline Overeem, senior onderzoeker bij SOMO: “C&A profileert zich graag als voorloper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar laat tegelijkertijd de flagrante schendingen van arbeidsrechten in de productieketen voortduren. Dat is het kledingconvenant onwaardig. Deze zaak is een belangrijke testcase voor het functioneren van het klachtenmechanisme, en voor de geloofwaardigheid van het kledingconvenant.”

C&A negeert problemen bij toeleverancier in Myanmar

Problemen bij kledingfabriek

De kledingfabriek in kwestie is een Taiwanese kledingfabriek in Yangon, de oude hoofdstad van Myanmar. C&A is een belangrijke afnemer van deze fabriek.

Na de verhoging van het wettelijk minimumloon in mei 2018 voerde het management een nieuw bonus-systeem in. Werknemers vreesden hogere productiedoelen en minder bonus (wat de loonsverhoging teniet zou doen) en legden op 4 juni 2018 spontaan en massaal het werk neer om tegen de nieuwe regeling te protesteren. Een gemeentelijke arbeidsgeschillencommissie stelde de werknemers in het gelijk, maar het management dwong werknemers alsnog akkoord te gaan met het nieuwe systeem.

Hoger minimumloon: slecht nieuws voor arbeiders?

Verontwaardigde werknemers zetten een vakbond op, maar door middel van een effectieve treitercampagne wist het management deze ontwikkeling in de kiem te smoren. Pesterijen en intimidatie leidden tot het ontslag en gedwongen vertrek van werknemers die een sleutelrol hadden gespeeld in de jonge vakbond. Op dit moment is er geen vakbond actief in de fabriek.

C&A spreekt fabriek niet aan op onrechtmatige activiteiten

Gedurende bijna twee jaar – van juli 2018 tot en met april 2020 – hebben de arbeidsrechtenorganisatie uit Myanmar, de Schone Kleren Campagne en SOMO geprobeerd om in vriendelijke dialoog met C&A tot een oplossing te komen voor de gerapporteerde problemen. Helaas zonder resultaat.

Onafhankelijke klachtencommissie moet zich uitspreken

Het kledingconvenant heeft een onafhankelijke klachten- en geschillencommissie. Benadeelden in de internationale kleding- en textielketens van bij het convenant aangesloten bedrijven kunnen een klacht indienen wanneer zij vinden dat hun rechten worden geschonden. Aangezien bovengenoemde dialoog geen resultaat opleverde, wenden SKC, de arbeidsrechtenorganisatie uit Myanmar en SOMO zich vandaag tot de klachtencommissie. De hoop is dat C&A hierdoor nu wel zijn verantwoordelijkheid neemt en het management van de kledingfabriek aanspreekt om vakbondsvrijheid te waarborgen en ten onrechte ontslagen/vertrokken werknemers weer in dienst te nemen.

Dutch Agreement on Sustainable Garments and Textile

SKC en SOMO publiceerden eerder deze week het rapport ‘Dutch Agreement on Sustainable Garments and Textile. Signatory companies’ due diligence reporting comes up short’, een analyse van de rapportages over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen van 34 bij het convenant aangesloten bedrijven. Niet alleen de kwaliteit van de rapportages laat veel te wensen over, ook de interventies van bedrijven om misstanden bij hun toeleveranciers aan te pakken blijken erg weinig voor te stellen.

Lees meer over de klacht in het online dossier ‘klacht tegen C&A’

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.