Direct naar inhoud
Terre des Hommes/Oscar Timmers

Kinderarbeid alom aanwezig in auto’s en elektronica producten

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Onderzoek van SOMO, in opdracht van Terre des Hommes, naar de wereldwijde delving van mica, een mineraal met unieke glimmende, hittebestendige en isolerende eigenschappen, laat zien dat het gebruik van dit mineraal in de auto- en elektronica industrie zeer groot is. Tegelijkertijd zijn de producenten zich niet of amper bewust van de brede toepassing van mica in hun producten, noch de omstandigheden waaronder deze wordt gewonnen. Er is sprake van grootschalige kinderarbeid bij het delven van mica en de vraag naar mica neemt alleen maar toe. Een gezamenlijke aanpak van overheden, bedrijven en NGO’s is hard nodig, aldus Terre des Hommes.

Onderzoek naar wereldwijde delving

Global mica mining and the impact on children’s rights

In het rapport ‘Global mica mining and the impact on children’s rights’ wordt de omvang van de micaproductie in twintig landen en de schendingen van kinderrechten bij de winning onderzocht. De winning van sheet mica, het soort mica dat in de elektronica wordt gebruikt, is arbeidsintensief en het werk wordt door de allerarmsten en hun kinderen gedaan. Het grootste risico op schending van kinderrechten in de mica productie is in India, Madagascar, China, Sri Lanka, Pakistan en Brazilië. India en Madagascar, met tot 90% illegale mijnen, zijn de grootste exporteurs wereldwijd van sheet mica. Alleen al in India werken meer dan 22.000 kinderen in mica mijnen. De arbeidsomstandigheden in illegale mijnen zijn zwaar. Regelmatig vinden instortingen plaats. Mica fijnstof dat vrijkomt bij het loshameren, leidt tot de longziekte silicose.

Mica in 15.000 auto onderdelen

De elektronica industrie (inclusief auto elektronica) is met 26% de grootste afnemer, gevolgd door de verf- en coatingindustrie, 24%. Mica zit in elektrische apparaten als haardrogers, scheerapparaten en föhns, maar ook in smartphones, laptops, computers en alles met een printplaat. Een van de ondervraagde autoproducenten heeft 15.000 automaterialen met mica geïdentificeerd die zij gebruiken. 10% van de markt bestaat uit synthetische mica, dat vooral in de cosmetica industrie wordt gebruikt. Analyses tonen aan dat synthetische mica vooralsnog geen serieus alternatief voor natuurlijke mica vormt.

Bedrijfsleven

Aysel Sabahoglu van Terre des Hommes: “Het is schokkend te zien dat bedrijven amper weten dat in hun producten een grondstof zit die door kinderhanden is los gebikt. De enkele bedrijven die dit wel beseffen hebben geen strategie hoe hier mee om te gaan. Er moet veel meer druk en inspanning komen om legale mijnen te creëren, waar volwassen mensen onder veilige omstandigheden en tegen een beter salaris kunnen werken, zodat hun kinderen naar school kunnen.”

Het bedrijfsleven, met name de elektronica en de auto-industrie, is nu aan zet. Terre des Hommes roept de bedrijven op te achterhalen waar de mica in hun producten vandaan komt. Bedrijven mogen het risico op kinderarbeid niet accepteren en moeten samen met hun toeleveranciers kinderarbeid uitbannen.

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.