Direct naar inhoud
Marthin Hadiwinata

Indonesische overheid kijkt naar alternatief voor afsluitdijk

Gepubliceerd op:

“Er zijn veel alternatieven voor de afsluitdijk in de baai van Jakarta Baai”, dat zei een Indonesische regeringsvertegenwoordiger vandaag in Jakarta als reactie op het rapport ‘Social Justice at Bay. The Dutch role Jakarta’s coastal defence and land reclamation.

Social justice at bay

Het rapport van SOMO, TNI en Both Ends bekritiseert het plan van de Nederlandse overheid en Nederlandse bedrijven om een gigantische dijk aan te leggen in de Baai van Jakarta.  baai. Het plan zou ingrijpende gevolgen hebben voor mensen die werken in de lokale visserijsector. De afsluiting van de baai bedreigt volgens Indonesische NGO’s de broodwinning van tienduizenden personen.

De organisaties, verenigd in de ‘Save the Jakarta Bay coalition’, presenteerden vrijdag in Jakarta het rapport van SOMO, TNI en Both Ends. Een vertegenwoordiger van het Indonesische staatplanningsorgaan Bappenas reageerde dat er gekeken wordt naar alternatieven voor het Nederlandse plan voor deze “Giant Sea Wall”. Hij zei dat het waterbeheer in Jakarta verbeterd moet worden.

Veel mensen in de Indonesische hoofdstad beschikken niet over een aansluiting op de drinkwaterleiding. Daarom pompen ze zelf grondwater op, waardoor Jakarta steeds verder zinkt onder zeewaterniveau. Dat maakt de stad erg kwetsbaar voor overstromingen. Het Nederlandse plan voor een afsluitdijk is volgens SOMO, Both Ends en TNI niet de juiste oplossing. Daarmee wordt het probleem van het zinken van de stad niet opgelost.

Partners

Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.