Direct naar inhoud

Het Dutch Good Growth Fund

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In 2014 gaat het Dutch Good Growth Fund (DGGF) van start. In dit fonds zit € 750 miljoen voor ontwikkelingssamenwerking door (Nederlandse) bedrijven, zonder dat er afdoende garanties zijn voor duurzaamheid of armoedebestrijding. Dit blijkt uit het rapport van ActionAid, Both ENDS en SOMO getiteld ‘Winst in ontwikkelingssamenwerking, maar voor wie?’

Het Dutch Good Growth Fund

Het DGGF is een belangrijke pilaar van het nieuwe ontwikkelingsbeleid van minister Ploumen (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking). Terwijl de minister spreekt over een win-win situatie, maakt het rapport inzichtelijk dat vooral het Nederlandse bedrijfsleven profiteert van het DGGF.

De uitwerking van het fonds is feitelijk een terugkeer naar gebonden hulp. Deze zeer omstreden en ineffectieve vorm van ontwikkelingssamenwerking was in de jaren zeventig gangbaar, maar wordt nu algemeen gezien als onwenselijk. Met dit rapport willen ActionAid, BothENDS en SOMO een kritisch debat over private sector ontwikkeling stimuleren.

Update: bespreking DGGF door Tweede Kamer op 11-11-2013

Op 11 november werd in de Tweede Kamer het DGGF besproken. Duidelijk is dat hierover het laatste woord nog niet gesproken is. De oppositie lijkt er niet gerust op dat dit fonds werkelijk haar doel zal dienen. D66, Christen Unie en Groen Links dienden gezamenlijk een dozijn moties in, die deels aansluiten op aanbevelingen uit het paper van SOMO, Both ENDS en ActionAid. Welke moties daadwerkelijk worden aangenomen is nog zeer onzeker.

Wel heeft Ploumen één concrete toezegging gedaan; de transparantie wordt verbeterd zodat maatschappelijke organisaties en het publiek ook inzicht en inspraak krijgt in projecten voorafgaand aan de investeringsbeslissing. Dit is een belangrijke aanbevelingen uit het paper van de drie organisaties. De oppositie is blij met de € 50 miljoen die verschuift van het DGGF naar armoedebestrijding, maar toonde zich nog ontevreden en bezorgd over de uitwerking van het driesporenbeleid en de ontwikkelingsrelevantie van het fonds. Lees hier(opens in new window) een uitgebreid verslag van het debat geschreven door Vice Versa.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.