Direct naar inhoud
Frans Berkelaar (CC)

Aandeelhouders boven klimaat: grote vervuilers maken liever winst dan klimaatplannen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Ilona Hartlief
Geschreven door: Rodrigo Fernandez
Gepubliceerd op:

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs keerden grote vervuilers miljardenwinsten uit aan aandeelhouders Dat blijkt uit onderzoek door SOMO naar de financiën van 20 grote vervuilers in Nederland tussen 2016 en 2022.

  • Grote vervuilers zetten aandeelhouders op de eerste plaats (pdf, 1,24 MB)

De grote vervuilers – waaronder multinationals als Ahold Delhaize en Unilever – boekten in de 7 jaar na Parijs in totaal €317,4 miljard netto winst. Het leeuwendeel van die miljarden belandde bij aandeelhouders, onder meer via dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen.

Hoge schuldenlast


In dezelfde tijd namen de schulden van 16 van de door SOMO bekeken bedrijven toe met €52 miljard. Die hoge schuldenlast gaat ten koste van het vermogen van deze grote vervuilers om klimaatmaatregelen te nemen. De kosten hiervoor dreigen daarmee vooral terecht te komen bij de belastingbetaler.

Verplicht vervuilers tot klimaatmaatregelen


SOMO laat met deze analyse zien dat aandeelhouders nog steeds voorrang krijgen boven verstandig klimaatbeleid. Het Klimaatakkoord van Parijs had verregaande gevolgen moeten hebben voor de activiteiten van de grote vervuilers. Niet alleen hadden deze bedrijven vervuilende activiteiten moeten afbouwen, ze hadden ook moeten investeren in nieuwe technologieën.

Om de klimaatdoelen van Parijs nog te kunnen halen, moeten grote vervuilers verplicht worden om te investeren in de energietransitie. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat de rekening van de energietransitie uitsluitend bij de burger komt te liggen.

Do you need more information?

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Ilona Hartlief
Geschreven door: Rodrigo Fernandez
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.