Direct naar inhoud

Greenpeace Graadmeter: E.ON verpest het klimaat het meest

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Met het uitreiken van thermometers voert Greenpeace vandaag actie bij E.ON en Eneco, respectievelijk het vuilste en schoonste energiebedrijf van Nederland. Dit wijst de ‘Graadmeter’ uit, de uitkomst van een onderzoek naar energiebedrijven. Dit onderzoek werd uitgevoerd door SOMO.

24 Actievoerders van Greenpeace leggen vanmorgen voor het kantoor van E.ON in Eindhoven een grote berg kolen. Het gebouw staat in de rook en aan de gevel hangt een spandoek met de tekst "E.ON: Nr.1 in vuile energie". Meike Baretta, campagneleider Klimaat & Energie van Greenpeace: "E.ON is met zijn investeringen in ouderwetse, vieze kolencentrales direct schuldig aan de opwarming van het klimaat. Logisch dat ze in onze Graadmeter volledig in het rood staan." E.ON heeft plannen voor tenminste acht nieuwe kolencentrales in Europa, waarvan één in Rotterdam.

Dat het schoner kan, bewijst Eneco. Het bedrijf staat groen in de Graadmeter. Eneco investeert uitsluitend in schone energie en gascentrales. Daarom ontvangt directeur Jeroen de Haas vanmiddag een prijs van Greenpeace.

Met de Graadmeter laat Greenpeace zien hoe energiebedrijven scoren op klimaatbeleid. Bedrijven die inzetten op schone energie uit zon, wind, waterkracht en duurzame biomassa komen er het beste uit. De bedrijven zijn beoordeeld op investeringen, opwekcapaciteit, verkoop van stroom in Nederland en consumentenondersteuning. De onderzochte bedrijven zijn (van schoon naar vuil) Eneco, Essent, Nuon, Delta, Electrabel, RWE en E.ON. De gegevens over de energiebedrijven zijn geleverd door SOMO (zie:Sustainability in the Dutch Power Sector(opens in new window) ).

Tienduizenden mensen riepen E.ON eerder dit jaar op het klimaat te sparen en de bouw van zijn kolencentrale te staken. De nieuwe actiesite www.greenpeace.nl/kolen geeft mensen vanaf vandaag opnieuw een kans om E.ON aan te spreken op zijn kolenhonger. Als de plannen van E.ON voor acht kolencentrales in Europa doorgaan, zal Greenpeace E.ON-klanten oproepen een andere energieleverancier te kiezen.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.