Direct naar inhoud

Geldverspilling in ontwikkelingslanden

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De impact van de financiële crisis op ontwikkelingslanden is onderwerp van de tweede VN-conferentie ‘Financing for Development’, die zaterdag 29 november van start gaat. SOMO pleit dat het aanpakken van belastingontduiking en ineffectieve promotie van buitenlandse investeringen belangrijke oplossingen zijn voor financiële ontwikkeling.

Als gevolg van de financiële crisis werd het moeilijker voor ontwikkelingslanden om aan financiering te komen, onder andere door slechte toegang tot krediet voor productie en handelsactiviteiten en duurdere leningen. De VN-conferentie ‘Financing for Development’ promoot directe buitenlandse investeringen als een supplement voor ontoereikende ontwikkelingshulp. De nieuwe SOMO-briefing ‘Promotion of Foreign Direct Investment: What Are the Costs?’ wijst echter uit dat de vele door donororganisaties ontwikkelde instrumenten voor het aantrekken van buitenlandse investeringen, niet een kosten-batenanalyse bevatten noch bijdragen aan duurzame ontwikkeling.

“Het aantrekken van directe buitenlandse investeringen zonder de economische, sociale, politieke en milieukosten in overweging te nemen, draagt meer bij aan financiële problemen dan dat het daadwerkelijk een oplossing biedt,” zegt Myriam Vander Stichele, één van de auteurs van de SOMO-briefing.

In een andere op onderzoek gebaseerde briefing ‘Taxation and Financing for Development’ argumenteert SOMO dat belastinginkomsten een belangrijke bron zijn voor financiering voor ontwikkeling. Tot nu toe heeft dit in internationale samenwerking weinig aandacht gekregen .

“Er zijn nog veel problemen die belastinginkomsten voor ontwikkelingslanden ondermijnen, zoals belastingontduiking en agressieve belastingontwijking door multinationale ondernemingen. De financiële crisis en de pogingen nieuwe reguleringen te introduceren voor het financiële systeem vormen een kans deze problemen aan te pakken,” zegt SOMO-onderzoeker M. Kokke.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.