Europese landen leiden een wereldwijde trend naar steeds minder belastingen voor bedrijven

 

Europese regeringen leiden een race naar de bodem, waardoor de gemiddelde wereldwijde tarieven voor vennootschapsbelasting in 2052 op 0% zullen uitkomen. Dat concluderen onderzoekers in het laatste Eurodad-rapport Tax games: the race to the bottom. Europe’s role in supporting an unjust global tax system. Uit een gedetailleerde analyse van 17 EU-lidstaten en Noorwegen blijkt dat 12 regeringen ofwel net hun belastingtarief voor de vennootschap hebben verlaagd of van plan zijn dit in de nabije toekomst te doen.

Verder concludeert het rapport ook dat:

  • de helft van de geanalyseerde landen schadelijke belastingpraktijken heeft, die door multinationals kunnen worden gebruikt om belasting te ontwijken. Daarnaast,
  • blijkt uit het onderzoek dat van de 18 geanalyseerde landen, 12 ‘zeer problematische’ belastingverdragen hebben, die belastinginning in ontwikkelingslanden kan ondermijnen.
  • een derde van de geanalyseerde landen leidt de strijd tegen geheime brievenbusmaatschappijen door openbare bedrijfsregisters in te voeren die de echte  eigenaren laten zien. In 12 van de geanalyseerde landen is echter nog steeds geheime eigendom van bedrijven mogelijk, en het VK biedt nog steeds mogelijkheden voor het opzetten van anonieme trusts.
  • De meerderheid – tien van de geanalyseerde landen – lijken terughoudend of ronduit tegen het idee om burgers te laten zien waar multinationals zaken doen en hoeveel ze betalen aan belastingen, terwijl
  • 13 van de 18 landen staan ​​openlijk tegen het idee zijn van een intergouvernementele VN-organisatie om belastingparadijzen te stoppen.
lees meer minder
publication cover - Geen bedrijf betaalt meer vennootschapsbelasting in 2052
wilt u een donatie doen?