Direct naar inhoud

Gebrek aan urgentie in beantwoording Kamervragen over kritisch rapport kledingconvenant

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft antwoord(opens in new window) gegeven op vragen die haar door Tweede Kamerleden van de Christenunie, Pvda en SP zijn gesteld n.a.v. een onderzoeksrapport over het Nederlandse Convenant Kleding en Textiel (CKT).

Onderzoek: vrijwillige rapportages van kledingbedrijven over iMVO zijn onder de maat

Het onderzoek van Schone Kleren Campagne (SKC) en SOMO, gepubliceerd in juni dit jaar, toont aan dat bedrijven die lid zijn van het Nederlandse Convenant Kleding en Textiel (CKT), onvoldoende scoren op het gebied van internationaal maatschappelijk-verantwoord ondernemen (imvo) en bij hun verslaglegging daarover. SKC en SOMO concludeerden dat CKT-bedrijven ondermaats presteren wat betreft het garanderen van een leefbaar loon in hun toeleveringsketens of het betrekken van lokale belanghebbenden, zoals fabrieksarbeiders en vakbonden. Verbeterplannen om dergelijke misstanden aan te pakken ontbreken volledig, of zijn onvoldoende concreet.

Naar aanleiding van dit rapport hebben de ChristenUnie, PvdA en SP in juli Kamervragen gesteld aan minister Kaag. In haar antwoorden(opens in new window) op deze vragen zegt de minister dat het Convenant erkent dat de communicatie van bedrijven over hun inspanningen versterkt dient te worden en dat de aanbevelingen van het SKC-SOMO rapport meegenomen moeten worden in de beoordeling van CKT-bedrijven. Ook geeft Kaag in haar reactie aan dat het introduceren van gepaste zorgvuldigheid (due diligence of zorgplicht), inclusief het opstellen en publiceren van een imvo-rapportage, een leerproces is.

SKC en SOMO erkennen dat bewustwording en capaciteitsontwikkeling inzake imvo bij CKT-bedrijven een eerste onontbeerlijke stap is, maar na vier jaar lidmaatschap van het Convenant mogen we van bedrijven verwachten zij daadwerkelijk concrete positieve verandering te realiseren voor de arbeiders in hun ketens. Als het CKT haar doelstellingen volgend jaar wil behalen, moeten er op de korte termijn flinke stappen worden gezet.

Meer urgentie

Substantiële verbetering voor kledingarbeiders (m/v) op het gebied van mensenrechten kan niet wachten. De covid19-crisis heeft de sowieso al zeer penibele situatie van arbeiders in de textiel – en kledingindustrie nog verder verzwakt: veel mensen verloren hun baan, zijn ontslagen of hebben (deels) hun loon niet uitbetaald gekregen.(opens in new window) SKC en SOMO roepen op tot dringende actie. Verscheidene actoren hebben hier een eigen rol in te spelen:

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.