Direct naar inhoud

Farmaceutische industrie nog over de schreef

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Farmaceutische bedrijven maken zich schuldig aan het op onetisch wijze testen van nieuwe geneesmiddelen in ontwikkelingslanden.

Nieuwe geneesmiddelen worden vaak op onethische wijze getest op mensen in ontwikkelingslanden. Wemos vindt het schandalig dat de farmaceutische industrie de zwakke positie van mensen in ontwikkelingslanden misbruikt. Een nieuw rapport van SOMO beschrijft alleen al 22 bekende gevallen waarbij rechten van proefpersonen werden geschonden.

Het rapport Examples of unethical trials wordt tijdens het Wemos jubileum op vrijdag 17 november openbaar gemaakt. Liesbeth van der Kruit voelt politici, zoals Diederik Samsom (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks), tijdens de grote Verkiezingsshow over deze problematiek aan de tand. Het rapport beschrijft testen waarbij verschillende bekende farmaceutische bedrijven betrokken waren zoals: Novo Nordisk, Pfizer, Johnson&Johnson, Novartis, AstraZeneca en GlaxoSmithKline. Een voorbeeld is Novo Nordisk, dat nieuwe diabetes geneesmiddelen testte op mensen in 32 landen. In India werd het onderzoek bekritiseerd omdat de vereiste experimenten op dieren niet voltooid zouden zijn. Het bedrijf ontdekte pas in voortgezet dieronderzoek dat proefdieren tumoren ontwikkelden. Het onderzoek op mensen liep toen al. De testen werden vervolgens opgeschort.

Al begin jaren 80 voerde Wemos met succes campagne tegen Organon dat anabole steroïden verkocht als groeimiddel voor ondervoede kinderen in Bangladesh. Nina Tellegen, directeur Stichting Wemos: “25 jaar later is het helaas nog steeds noodzakelijk dat Wemos aandacht vraagt voor misstappen van de farmaceutische industrie in ontwikkelingslanden. Het rapport bevestigt dat dit een wijdverbreid probleem is. Bedrijven die in ontwikkelingslanden onethisch testen gaan meestal vrijuit omdat het toezicht in die landen zwak is. Het is hoog tijd dat de Nederlandse overheid het opneemt voor proefpersonen in ontwikkelingslanden. Zij moet de farmaceutische industrie aanpakken door regelgeving en sancties.”

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.