Direct naar inhoud

Faillissement controversieel mijnbouw bedrijf brengt gemeenschappen in Sierra Leone in gevaar

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Verschillende gemeenschappen in Sierra Leone lopen het risico zonder water en voedsel te komen zitten als gevolg van het faillissement van ijzererts bedrijf African Minerals. Het bedrijf beloofde de door hun verdreven gemeenschappen water(tanks) en rijst als ‘compensatie’ voor hun verloren land. Het is echter onduidelijk of de nieuwe Chinese eigenaar de bestaande overeenkomsten ook zal nakomen. Dit is één van de belangrijkste bevindingen van een nieuw SOMO-rapport dat vandaag werd gepubliceerd.

African Minerals in Sierra Leone

African Minerals, een bedrijf betrokken bij gedwongen verhuizingen, onrust op de werkvloer en ernstige mensenrechtenschendingen, verplaatste hele gemeenschappen die daardoor niet meer in staat waren om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Ter compensatie verstrekte het bedrijf zakken rijst en vrachtwagens met water aan de betreffende gemeenschappen.

Uitstel van betaling

Het feit dat African Minerals in maart uitstel van betaling aanvroeg markeert de laatste fase van de ondergang van het bedrijf. Deze ondergang is grotendeels te danken aan sterk dalende prijzen voor ijzererts. Het instorten van de ijzerertssector wordt steeds zichtbaarder. De belangrijkste oorzaak wordt gezocht in de sterke daling van de vraag uit China, in combinatie met het groeiende aanbod van grote bedrijven in Australië en Brazilië.

Impacts of the global iron ore sector

Faillissement

De mijnbouwactiviteiten van African Minerals zijn sinds december 2014 opgeschort en met het faillissement van het bedrijf is de mijn nu in handen van de Chinese Shandong Iron & Steel Group, een voormalige klant en schuldeiser. Als deze nieuwe eigenaar de afspraken met de verdreven gemeenschappen niet ook overneemt, zijn de gevolgen voor deze kwetsbare groep niet te overzien.

IJzerertssector

Het SOMO-rapport over Africal Minerals is de tweede in een reeks van case studies over de wereldwijde ijzererts sector. In deze serie worden de negatieve effecten van ijzererstwinning verbonden aan competitieve business strategieën en de kenmerken van de internationale markt voor ijzererts. Als zodanig geeft dit rapport inzicht in het besluitvormingsproces van mijnbouwbedrijven en de manieren waarop deze invloed hebben op de lokale gemeenschappen. Het rapport geeft ook relevante inzichten voor regeringen, de internationale gemeenschap en de lokale belanghebbenden over de rol van multinationals in door conflicten getroffen gebieden

Lees de andere casestudy uit de serie: Iron ore mine threatens nomadic herders in Mongolia

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.