Direct naar inhoud

Faalt de EU?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

‘Hebben recente inspanningen van de EU om de financiële sector te reguleren gefaald?’ Myriam Vander Stichele (senior onderzoeker bij SOMO) en Jasper Blom (voormalig ECB-werknemer en nu wetenschappelijk directeur van Bureau de Helling, Groen Links) probeerden deze vraag te beantwoorden tijdens een lezing van ‘Real World Economics’ op 28 oktober in Amsterdam. Rodrigo Fernandez (onderzoeker bij SOMO) modereerde de avond.

Deze Real World Economics-sessie ontrafelde op kritische wijze de recente inspanningen van de EU om de financiële sector te reguleren. Aan bod kwamen onder meer het voorstel voor een Europese Bankenunie en andere wettelijke voorstellen en initiatieven die de bankensector moeten reguleren. Volgens Myriam Vander Stichele mist de EU belangrijke kansen voor financiële hervormingen. Vooral vanwege het feit dat er nog steeds stevig wordt vastgehouden aan het pre-crisis model en omdat financiële hervormingen zeer gefragmenteerd zijn.

Om herhaling van soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen, stelde zij voor zowel de huidige obsessie met concurrentie als de transparantie van besluitvormingsprocessen te herzien: “De sector beantwoordt complexiteit met meer complexiteit en laat daardoor weinig ruimte voor het maatschappelijke middenveld om deze processen te beïnvloeden en te monitoren”.

No Growth Society

Jasper Blom besprak de link tussen de Euro-crisis en de klimaatcrisis. Hij bepleitte om milieurisico’s mee te nemen bij het evalueren van kredietrisico, om ‘groene’ investeringen op een meer evenwichtige manier te kunnen beoordelen. Hij benadrukte dat deze fase van ‘Duurzame Groei’ slechts een noodzakelijke stap is naar een mogelijke ‘No Growth Society’. Na de lezingen kwam er een discussie op gang, waarin andere voorstellen werden uiteengezet voor het aanpakken van de diepere oorzaken van de financiële instabiliteit, het faillissement van banken en het nemen van risico’s.

Meer informatie over de lezing en de sprekers is hier(opens in new window) te lezen.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.